Avrupa bankalarının cezaları gündemde

Görünüşe bakılırsa Avrupa bankalarının sorunları büyük boyutta. İşler daha da kötüye gidiyor...

28.12.2016 Cuma 09:14

Güncelleme : 29.12.2016 Cuma 09:35

2016'nın sonuna geldik. Avrupa ekonomilerinde birçok sorun yavaş yavaş ortadan kaldırılmak yolunda ve büyüme de başladı ama temel ve en büyük sorun olan Avrupa bankalarının sorunları, ancak geçtiğimiz haftada incelenmeye ve çözüm üretilmeye başlandı. Bankaların sorunları gerçekten dev boyutta.

Önemli bir örnek İtalya’nın Banca Monte dei Paschi di Siena adlı büyük bankası... Akşam'dan Deniz Gökçe'nin yazısına göre 1472 yılında kurulan dev bankanın 28 milyar euro civarında batık veya çok sorunlu kredileri var. MPS İtalya’nın üçüncü büyük bankası. İtalyan Hükümeti 2011 yılı sonrasında iki defa yardım vererek bankayı iflastan kurtarmıştı. Banka, geçtiğimiz günlerde özel şirketler ve de yatırımcılarından 5.2 milyar dolar kadar kaynak bulmaya çalışmıştı. Ellerinde bonolar olanlar 2.45 milyar euro civarında fonu takas ile sermayeye katılmaya razı oldular ama bulunan fon miktarı yeterli değildi.


Geçtiğimiz çarşamba günü ise İtalyan Hükümeti Parlamento'dan destek alabildi ve bankaya yeniden 20 milyar euro yeni borç sağlanacak. Tabii devlet 20 milyar euronun önemli bir miktarını da bankanın bono ve hisse senedi sahiplerinden tahsil etmeye çalışacak.

MPS, eğer acilen devlet devreye girmezse, dört ay içinde 11 milyar euro likiditesini kullanmış ve bitirmiş olma durumuna geleceğini açıklamış bulunuyor. Bankanın eski başkanlarından biri G. Mussari’nin son yıllarda, 2008 sonrasında, 9 milyar euro nakit vererek lokal rakip Banca Antovena’yı almış olması çöküşün başlangıcı olmuş görülüyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı olan M.Draghi de, o zaman İtalyan Merkez Bankası Başkanı olarak bu satın almaya izin vermişti.

Deutsche Bank ve Credit Suisse ise ABD tarafından talep edilen büyük para cezalarının indirilmesi pazarlığını aylar sonra bitirdiler.

ABD bankaları, Bank of America ve de J.P.Morgan kendilerine verilen cezaları kabullendiler. Royal Bank of Scotland, HSBC ve UBS de hala pazarlık etme durumundalar.

Deutsche Bank ise ödeyeceği cezayı 7.2 milyar dolara, yani yarıya indirdi. Bunun 3.1 milyar doları devlete gidecek, 4.1 milyar doları ise vatandaşlara birkaç yıla ödenecek.

Credit Suisse ise 5.28 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. 2.48 milyarı devlete verilecek ve 2.8 milyarı da vatandaşlara ödenecek.

Barclays ise ceza ödemeyi reddetti. ABD Adalet Bakanlığı İngiliz bankasını ve de bankanın iki üst düzey çalışanını mahkemeye verdi.

Barclays 2005 yılından 2007 yılına kadar 36 işlemde 31 milyar dolar değerinde çok sorunlu ipotek destekli ama değersiz menkul kıymet satmıştı.

Tabii bu cezalar daha işin başı. Avrupa’da ceza alacak daha birçok banka olduğu da biliniyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi