Avrupa Kalkınma Bankası`ndan Türkiye`ye inovasyon yatırımı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti, Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü belirterek, "Küresel pazarda rekabetçi kalmaları için Türk şirketlerinin inovasyonlarına yatırım yapıyoruz" dedi.

20.02.2015 Cuma 12:26

Güncelleme : 20.02.2015 Cuma 12:38

Chakrabarti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de şirketlerin  küresel alanda rekabetçiliğini artırmak için, başta Ford Otosan, Türk Traktör ve  Vestel olmak üzere araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yatırım yaptıklarını  belirterek, yenilikçi şirketlere özkaynak sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

 

Türkiye'nin çok çeşitli sektörlerde ve ürünlerde güçlü ihracat  potansiyeli olduğunu vurgulayan Chakrabarti, "Ülkenin potansiyeli çok büyük.  Buradaki soru: Bu nasıl ortaya çıkartılır? Başarının anahtarı, küresel pazarda  rekabetçi olabilmek için katma değerli ihracatı geliştirmek. Bu büyük enerji  verimliliği yatırımı, daha yüksek kurumsal yönetim,  araştırma ve geliştirme ve  yeniliğe yatırımı gerektirir" diye konuştu.

 

Türkiye'deki tarımsal faaliyetlerin de önemine dikkati çeken  Chakrabarti, şunları kaydetti:

 

"Ülkenin tarım potansiyeli gerçekten çok büyük. Biz özellikle  KOBİ'lere yönelik uzun vadeli kredilerin sınırlı olduğunun farkına vardık. EBRD  ortak bankalar yoluyla tarımsal işletmelerin çok gerekli olan bu finansmanın  birazını sağlıyoruz. İş Bankasına 127 milyon dolarlık kredi sağlayarak tarımsal  işletmeler dahil olmak üzere KOBİ'leri destekledik. Finansmana erişimin  kolaylaştırılması sektörün daha da gelişmesi için çok önemlidir. EBRD, Gıda Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığıyla birlikte çiftçi aileler için rekabetçi ve  sürdürebilir bir finansman mekanizması oluşturmak için çalışıyor."

 

Türkiye'ye 2009 yılı itibarıyla yatırım yapmaya başlayan EBRD, halen  İstanbul, Ankara ve Gaziantep'teki ofisleri aracılığıyla çalışmalarını  sürdürüyor. Türkiye, geçen yıl 1,4 milyar avro ile EBRD'nin en çok yatırım  yaptığı ülke konumuna yükseldi.

 

EBRD, 6 yılda Türkiye'deki altyapı, enerji, tarım endüstrisi, sanayi  ve finans alanlarında 140'ın üzerinde projeye 5 milyar avro tutarında yatırım  yaptı.

 

EBRD ekonomistlerine göre, 2015'te petrol ithalatı faturasının  azalması ve olası parasal genişlemenin etkisiyle Türkiye'nin yüzde 3 büyümesi  bekleniyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak