Avrupa Parlamentosu`ndan Brexit tasarısı

Avrupa Parlamentosu, İngiltere`nin Avrupa Birliği`nden ayrılması sonrasında "ortaklık anlaşması" yapılmasını tavsiye etti.

14.03.2018 Cuma 17:07

Güncelleme : 15.03.2018 Cuma 12:52

Avrupa Parlamentosu (AP), İngiltere'nin Avrupa  Birliği'nden (AB) ayrılması sonrasında "ortaklık anlaşması" yapılması  tavsiyesinde bulundu. 
 
Strazburg'da toplanan AP Genel Kurulu'nda, AB ve İngiltere arasında  devam eden Brexit müzakerelerindeki son durum ele alındı.
 
Milletvekilleri, AB-İngiltere arasında Brexit sonrasındaki ilişkilere  yönelik yasa tasarısını oyladı. Genel kurula sunulan yasa tasarısı için 544  "evet" ve 110 "hayır" oyu kullanıldı. 51 AP üyesi ise çekimser kaldı.
 
Tasarıda, AP milletvekilleri, AB ve İngiltere'nin gelecekteki  ilişkilerinde "ortaklık anlaşması" kurulmasını tavsiye etti.
 
Gelecekte ilişkilerin ticaret, ekonomi, iç güvenlik, dış politika,  savunma ve Ar-Ge projelerinde yürütülmesi gerektiği belirtilen tasarıda,  İngiltere'nin sadece "işine gelen" sektörlerde ve alanlarda iş birliği  yapamayacağı kaydedildi.
 
Tasarıda, İngiltere ile gelecekte yaşanabilecek uzlaşmazlıklarda,  Avrupa Adalet Divanı'nın yetkili merci olması gerektiği bildirildi.
 
AP'nin Brexit müzakerelerinde etkin bir rolü olmamasına rağmen alınan  karar, AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği  taşıyor.
 
751 milletvekilinin yer aldığı AP'de kabul edilen tasarının  bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte müzakerelerin ardından yapılacak son  anlaşmanın AP'den onay alması gerekiyor.
 
Brexit, AB liderlerinin 22-23 Mart'ta Brüksel'de gerçekleştirecekleri  zirvede ele alınacak konular arasında bulunuyor.
 
BREXİT SÜRECİ
 
İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde  52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50.  maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.
    
Haziran 2017'de başlayan müzakereler için AB Komisyonu'nun Brexit  Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis  başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.
 
İngiltere ile AB Komisyonu, aralık ayında, vatandaş hakları, AB'ye  yapılacak ödemeler ve İrlanda adasındaki sınır sorununu kapsayan başlıklardan  oluşan müzakerelerin birinci safhasıyla ilgili anlaşmaya varmıştı.
    
Taraflar arasında Brexit sonrası ticari ilişkilerin ele alınacağı  müzakerelerin başlaması bekleniyor.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı