Avrupa`da perakende satışlar kasımda azaldı

Perakende satışlar kasım ayında ekime kıyasla Euro Bölgesi’nde yüzde 0,4 ve Avrupa Birliği`nde de yüzde 0,1 geriledi.

06.01.2017 Cuma 13:44

Güncelleme : 16.01.2017 Cuma 13:16

Perakende satışlar, 2016 yılının kasım ayında bir  önceki aya kıyasla Euro Bölgesi’nde yüzde 0,4 ve Avrupa Birliğinde (AB) de yüzde  0,1 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre,  geçen yılın kasım ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Euro Bölgesi’nde ekim ayına kıyasla yüzde 0,4 azaldı. Perakende satışlar, 2015  yılının kasım ayına kıyasla ise yüzde 2,3 yükseldi.

Tek Para Birliği’nde perakende satışların kasımda önceki aya kıyasla  yüzde 0,4 azalması ve 2015 yılının aynı ayına kıyasla ise yüzde 1,9 artması  bekleniyordu.

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) perakende satışların  kasım ayında önceki aya oranla yüzde 0,1 azaldığını ve 2015 yılının aynı ayına  kıyasla ise yüzde 3,4 yükseldiğini ortaya koydu.

Euro Bölgesi’nde ve AB’de perakende satışların aylık bazda  azalmasında, gıda dışı ürünler, gıda, içki ve tütün ürünleri satışlarının  gerilemesi etkili olurken, otomotiv yakıtı satışı arttı.

EN FAZLA ALMANYA'NIN PERAKENDE SATIŞLARI AZALDI

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, kasımda aylık bazda perakende  satışında en fazla azalış görülen ülke yüzde 1,8’le Almanya olurken, en fazla  artış görülen ülke yüzde 6,2 ile Lüksemburg oldu.

2016 yılının kasım ayı ile 2015 yılının kasım ayı kıyaslandığında ise  Euro Bölgesi’nde ve AB’de perakende satışlardaki artış, sırasıyla gıda dışı  ürünler, otomotiv yakıtı ve gıda, içki ve tütün ürünlerinden kaynaklandı.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke  yüzde 12,4 ile Lüksemburg oldu. Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen  tek ülke ise yüzde 0,2 ile Belçika olarak belirlendi.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma