Avrupa`da `SYRIZA` etkisi yayılıyor

03.02.2015 Cuma 11:13

Güncelleme : 03.02.2015 Cuma 11:13

Yunanistan'da SYRIZA'nın iktidara gelmesinin ardından, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde de kemer sıkma politikalarına karşı tutum sergileyen partilerin destekçileri gün geçtikçe artıyor.





Yunanistan'da SYRIZA'nın iktidara gelmesinin ardından, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde de kemer sıkma politikalarına karşı tutum sergileyen partilerin destekçileri gün geçtikçe artıyor.

Yunanistan'da ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması, mali ve ekonomik reform programına ilişkin koşulların yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunan SYRIZA'nın iktidara gelmesinin ardından, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde de söz konusu tutumu savunan partilerin destekçileri artıyor.

İspanya'da radikal sol Podemos (Yapabiliriz) partisinin cumartesi günü başkent Madrid'de düzenlediği mitinge yaklaşık 100 bin kişi katıldı. 2014 yılının ocak ayında kurulan parti, SYRIZA gibi AB'nin talep ettiği tasarruf politikalarına karşı çıkıyor. Fransa'da ise aşırı sağ Ulusal Cephe (FN) partisi de ülkedeki popülaritesini gün geçtikçe artırıyor.

Söz konusu gelişmelerden sonra, SYRIZA'nın ülkenin borçlarının yapılandırılması ya da silinmesi anlamına gelen saç tıraşı (hair cut) talebinin gerçekleştirilmesi durumunda Avrupa'da diğer ülkelerin de aynı taleplerde bulunabileceği konusu gündeme geldi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, özellikle İspanya'da Podemos'un etkinliğinin Yunanistan'da SYRIZA'nın zaferinin ardından hız kazandığını söyledi.

Bunun yanında Fransa'da FN partisinin oylarında da artış görüldüğünü belirten Houte, "Bu yıl İspanya'daki seçimlerde de vurgu ülkedeki siyasi durumla ilişkili olacak. Ancak iyi haber şu ki İspanya ekonomisi gittikçe daha iyi oluyor. Bu da seçimlerin gerçekleştirileceği dördüncü çeyrekte Podemos'un cazibesini azaltacaktır" dedi.

'YUMUŞAK YAPILANDIRMA PROBLEM OLMAZ'

Yunanistan'ın borçlarıyla ilgili yeni düzenlemenin sadece 'yumuşak bir yapılandırma' olması durumunda diğer ülkeler açısından problem olmayacağını dile getiren Houte, "Ancak bununla birlikte, bir 'saç tıraşı' Avro Bölgesi çevre ülkeleri için özellikle de gerekli reformları gösteren ülkeler için tamamen kabul edilemez bir durum" diye konuştu.

Houte, Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısında özellikle İspanya ve İrlanda'nın Yunanistan'a yönelik imtiyazlı bir tutuma karşı çıkan tavır sergilediklerini aktardı.

Yunanistan'ın borçlarının silinmesi durumunda diğer ülkelerde görülebilecek bir domino etkisini değerlendiren Houte, "Yumuşak bir borç yapılandırması muhtemelen diğer ülkeler açısından herhangi bir rahatsız durum oluşturmadan uygulanabilir. Ancak bunun dışında diğer 'hediyeler' muhtemelen diğer borçlu ülkelerin taleplerini tetikleyebilir" dedi.

'DİĞER ÜLKELERE NAKLEDİLMEMELİ'

DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater ise Avrupa'daki para birliğinin uzlaşmaya dayandığını anımsatarak, "Bu, borçlu ülkelerin yanı sıra alacaklı ülkelerin çıkarlarının da dikkate alınması gerektiği anlamına gelmektedir. Gelecek görüşmelerde bizim karşımıza çıkacak durum bu olacaktır" dedi.

Avro Bölgesi'nde Yunanistan'ın durumuna benzer bir ülke daha olmadığını vurgulayan Kater, "Kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 170 olan ve zayıf bir ekonomiye sahip Yunanistan Avro Bölgesi'nde istisnai bir ülke. Yunanistan ile ilgili çözümler diğer ülkelere nakledilmemeli" şeklinde konuştu.

Kater, ayrıca Yunanistan'ın borçlarında tamamen bir iyileştirme yapılacağını düşünmediğini belirterek, verilen her tavizin bir karşılığı olacağını ve bu ilkenin birliğin tüm üyeleri için geçerli olduğunu kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma