Avrupalı bankaların notunun düşmesi normal

04.02.2015 Cuma 15:36

Güncelleme : 04.02.2015 Cuma 15:37

Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir,  Standard & Poor's'un (S&P) 6 Avrupalı bankanın kredi notunu düşürmesine ilişkin,  Avrupa'daki genel sıkıntının büyüyememe olduğunu belirterek, "Büyümediğin zaman  karlılık ve sermaye baskısı gelebiliyor.



Bütün bu nedenlerden dolayı, not  indirimlerini sürpriz olarak karşılamıyorum" dedi. Demir, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin, Barclays,  Credit Suisse, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, The Royal Bank of Scotland ve  Standard Chartered olmak üzere 6 Avrupalı bankanın notunu düşürmesinin ardından  AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

 

Avrupa'daki temel sorunun ekonomik yavaşlamadan kaynaklı sermaye  yeterliliği sıkıntısı bulunduğunu belirten Demir, "Kredi derecelendirme  kuruluşları Avrupa'daki yavaşlamadan dolayı, bankaların yeterli büyümeye,  dolayısıyla yeterli karlılığa ulaşamayacağını düşünüyor" dedi.

 

Demir, Avrupa'da son dönemde Rusya kaynaklı not düşürmeler  görülebildiğine ve genel sıkıntının büyüyememe olduğuna dikkati çekerek, şunları  söyledi:

 

Rusya'ya olan yaptırımlardan dolayı bu ülkeyle ilişkisi bulunan  bankaların operasyonel olarak zorlanmaya başladı. Türk bankaları rahatlıkla yüzde  15 kredi büyümesi gerçekleştirirken, Avrupa'daki genel sıkıntı büyüyememe.

Büyümediğin zaman karlılık ve sermaye baskısı gelebiliyor. Bankacılık sektörünü,  sanayi sektörü gibi düşünmemek lazım. Bankacılık sektörünün büyümesi ve sermaye  yaratması gerek. Bunlar at başı giden şeyler.

Avrupa büyüyemediği için  kredilerdeki takip oranı da artıyor. Dolayısıyla kar yaratamıyorsunuz ve kar  marjı devamlı aşağı doğru geliyor. Bütün bu nedenlerden dolayı, not indirimlerini  sürpriz olarak karşılamıyorum."

  

Avrupa'da hükümet destekleri, daha az öngörülebilir olmaya başladı

  

S&P, Avrupalı bankalara ilişkin yaptığı açıklamada Barclays, Credit  Suisse, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, The Royal Bank of Scotland ve  Standard Chartered olmak üzere 6 Avrupalı bankanın notunu düşürdüğünü bildirdi.

 


İngiltere, Almanya, Avusturya ve İsviçre'ye yönelik kredi notu  değerlendirmelerinin ardından, söz konusu ülkelerdeki bankaların ele alındığı  belirtilen açıklamada, not düşürülmesine gerekçe olarak hükümet desteklerinin söz  konusu ülkelerde faaliyet gösteren şirketler için yakın vadede daha az  öngörülebilir olmaya başlaması gösterildi.



Açıklamada, söz konusu ülkelerde yasaların pratikte nasıl  uygulanacağına ilişkin netleşmemiş soruların bulunduğuna da işaret edilerek, şu  ifadelere yer verildi:

 


Avustralyalı bankaların faaliyetleri, Orta, Doğu ve Güney Doğu Avrupa  ülkelerinin yanında Rusya'da bozulan operasyonel çevre nedeniyle direkt ya da  dolaylı olarak etkilenebilir. Biz, Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, HSBC  Holdings PLC, HSBC USA Inc ve Lloyds Banking Group PLC'nin uzun dönem kredi  notlarını düşürdük.

Söz konusu finansal şirketlerin not görünümlerini durağan  olarak belirlerken, Lloyds'un kredi notu görünümünü pozitifte bıraktık. Ayrıca,  The Royal Bank of Scotland Group PLC ve Standard Chartered PLC'nin de uzun ve  kısa dönem kredi notlarını aşağı yönlü revize ettik, not görünümlerini ise  durağan olarak belirledik. Bunların yanında Alman kökenli Deutsche Bank AG'nin  kredi notunu ise negatif izlemeye aldık."

 


 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak