Avrupa`nın devleri toplanıyor!

AB liderler zirvesi`nin gündem maddeleri Yunanistan, Euro Bölgesi`nin entegrasyonu, İngiltere`nin AB üyeliğinden çıkma ihtimali, Akdeniz`deki göçmen sorunu ve Rusya ile ilişkiler olacak.

25.06.2015 Cuma 11:11

Güncelleme : 25.06.2015 Cuma 12:11

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları bugün Lüksemburg'un başkenti Brüksel'de bir araya geliyor. İki gün sürecek zirvede liderlerin en fazla konuşacağı konu Yunanistan olacak.

Liderler bugün Yunanistan konusunda bir belirsizlik ortamında buluşmak istemiyor. Son olarak Avrupalı liderler, Euro Bölgesi maliye bakanlarından zirveye kadar Yunanistan konusunda bir sonuca varılmasını istedi. Buna göre AB liderleri, zirveye bir anlaşma sağlanmış şekilde başlamayı umuyor.

YUNANİSTAN UZUN VADELİ PLANLAR İÇİN ÖNEMLİ

Yunanistan konusunun çözüme kavuşması, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nin uzun vadeli projeleri için kritik önem taşıyor. Buna göre, liderler Euro Bölgesi entegrasyonunu derinleştirme sürecinde Yunanistan'ın bir risk oluşturmasını istemiyor.

Avrupa Komisyonu,  entegrasyonu geliştirmek için ulusal rekabet kurumları oluşturmayı, bankacılık birliği yolunda ilerlemeyi, ortak bir mevduat garanti planı oluşturmayı ve Euro Bölgesi hazinesi kurmayı kapsayan bir taslak hazırlamıştı.

Ancak bu önerilerin Almanya ve Fransa'da 2017'de yapılacak genel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor.

AB’DE İNGİLTERE’NİN KONUMU ELE ALINACAK

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin geleceğinde hangi konumda olacağı da liderlerin ele alacağı konulardan biri olacak. İngiltere Başbakanı David Cameron, AB'ye üyelik konusunun Yunanistan gündeminin gölgesinde kalmasını istemiyor. Buna göre Cameron, AB yasalarında istedikleri değişikliklerin yapılması için destek arayışını sürdürecek.
 
Ancak Avrupa Birliği, serbest dolaşımın müzakere edilemeyeceği konusundaki ısrarını sürdürüyor. Bu noktada göçmen sorununa yönelik çözüm arayışları AB için büyük önem taşıyor. Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya yasadışı yollarla geçen göçmen sayısındaki büyük artış ve insan kaçakçılığıyla mücadele zirvenin gündeminde olacak.

RUSYA İLE İLİŞKİLER DEĞERLENDİRİLECEK

Zirvede ele alınması beklenen diğer bir konu ise Rusya ile ilişkiler. Avrupa Birliği kısa süre önce Rusya'ya yönelik yaptırımları Ocak 2016'ya kadar uzattı. Rusya da buna karşılık olarak batılı ülkelere uyguladığı gıda ambargosunu 1 yıl uzatma kararı aldı. Ukrayna'daki durum normalleşmedikçe, Rusya ile ilişkilerde yeni bir aşamaya gelinmesi zor görünüyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak