Aydın: Türkiye ekonomisi sağlam ve güçlü bir yapıda

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, piyasaların uygulamalara pozitif tepkiler verdiğini belirterek, `Para piyasalarında oynaklık azaldı, TL`nin değer kaybı durdu, en kötüyü dikkate alırsak değerlenme var. Enflasyonist bekleyişlerde bir düzelme var, faiz oranlarında aşağı yönlü bir seyir var. Türkiye`nin risk göstergesi düşüyor, düştü.` dedi.

31.10.2018 Cuma 10:01

Güncelleme : 31.10.2018 Cuma 12:57

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist  dergilerinin öncülüğünde gerçekleştirilen CEO Club Bankacılar Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin oldukça karışık olduğunu ifade  ederek, krizin bittiği ve eski büyüme dönemlerine dönüldüğüne yönelik  beklentilerin hala zayıf olduğunu söyledi.

Güvenli davranmak isteyenlerin sayısının risk almak isteyenlere göre  daha fazla olduğunu, bu durumun da ticaretin ve büyümenin gecikmeli olmasına yol  açtığını belirten Aydın, "Toparlanma var. Büyüme hızı yüzde 1'ler düzeyinden  yüzde 3,5 düzeyine çıktı ancak iki konu hala tartışmalıdır. Birincisi, büyümenin  sürdürülebilir olup olmadığı, ikincisi neden yaygın değil, belli bölgelerle  sınırlı kaldığıdır." şeklinde konuştu.

Bu tartışmaya neden olan başlıca gelişmelere değinen Aydın,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uluslararası finansal piyasalarda imkanlar daha sınırlıdır. Bundan  dolayı gelişmekte olan ülkelere giden sermaye miktarı doğal olarak azalıyor.  Borçlanma faizleri yükseliyor, libor faizi 3 yıl içinde yüzde 0,60'tan yüzde 3'ü  aşmış. Petrol fiyatları yükselen bir seyir izlemektedir. Petrol ithal eden  ülkeler açısından bu maliyet artışı demektir. Uluslararası ticareti sınırlandıran  korumacı ve yasaklayıcı yaklaşımlar tedirginliğe ve yönsüzlüğe neden olmaktadır.  Bölgemizdeki jeopolitik riskler yüksek kalmaya devam etmektedir. Yine  bölgemizdeki ülkelere yönelik yaptırımlar ticareti ve finansal hizmetleri olumsuz  etkilemektedir."

Aydın, AB'nin küresel krizin zorluklarını yaşarken, Brexit gibi önemli  bir mesele ile de uğraştığını, bundan dolayı dünya ekonomisinde kısa dönemde  sürekli ve istikrarlı bir büyüme ve ticaret ortamı oluşmasının kolay  görülmediğini söyledi.

"PİYASALAR UYGULAMALARA OLUMLU POZİTİF VERİYOR''

Hüseyin Aydın, dikkatli olmak gerektiğini vurgulayarak, "Disiplini  elden bırakmadan, dengeleri sağlam kurmak ve sürdürmek, tüm zorluklara rağmen bir  yandan döviz gelirlerimizi bir yandan da iç tasarruflarımızı arttırmaya yönelik  daha fazla çaba göstermek gerekiyor." dedi.

Böyle bir dönemde dış gelişmeler ve iç dinamikler dikkate alınarak  hazırlanan ve uygulanan yeni bir ekonomi programı olduğunu hatırlatan Aydın,  şunları kaydetti:

"Piyasalar, uygulamalara pozitif tepkiler veriyor. Para piyasalarında  oynaklık azaldı, TL'nin değer kaybı durdu, en kötüyü dikkate alırsak değerlenme  var. Enflasyonist bekleyişlerde bir düzelme var, faiz oranlarında aşağı yönlü bir  seyir var. Türkiye'nin risk göstergesi düşüyor, düştü. Bankaların yurt dışı  borçların çevrilmesindeki gayretleri önemli ölçüde başarılı oldu. Krediler ile  mevduat arasındaki fark azalmaya başladı. Merkez Bankası rezervlerindeki düşüş  önemli ölçüde yavaşladı. Uluslararası ilişkilerde de olumlu gelişmeler var. ABD  ile daha yapıcı bir iletişim görüyoruz. AB ile ilişkiler yeniden rasyonel bir  yörüngeye oturdu. Özetle, bu gelişmeler piyasaların ateşini düşürüyor.''

"KREDİ KANALLARINI AÇIK TUTMAYA, VADE VE FİYATLAMALARDA ESNEKLİK  SAĞLAMAYA GAYRET EDİYORUZ"

TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, para  ve sermaye piyasalarındaki normalleşmeye bağlı olarak risklerin makul düzeylere  gerilediğini, öngörülebilirliğin arttığını belirterek, "Bu sayede kısa vadeli  olsa yurt dışı kaynak girişinin yeniden artması, ticari ilişkilerin normalleşmesi  ve likidite baskısının azalmasını bekliyoruz." dedi.

Bunlar olduktan sonra sıranın üretim, yatırım ve ticari alanlarda  toparlanmaya geldiğini aktaran Aydın, bu çerçevede, bankacılık sektörü olarak  yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi:

"Dış kaynak girişinin sürmesi için olup bitenlerin banka bilançolarına  etkileri  ve Yeni Ekonomi Programı hakkında muhabirlerimizle, yurt dışı  kreditörlerle ve yatırımcılarla görüşmeye devam ediyoruz. Kaynakların ekonomi  için en doğru alanlarda ve miktarlarda kullanılması için öncelikleri  belirliyoruz. Bu nokta önemli. Bu bağlamda, kredilerin çevrilmesi için bankalar  olarak tek tek veya birlikte müşterilerimiz ile sürekli iletişim içindeyiz. Tüm  çabamızla ve samimiyetimizle kredi kanallarını açık tutmaya, vade ve  fiyatlamalarda esneklik sağlamaya gayret ediyoruz."

"TÜRKİYE EKONOMİSİ SAĞLAM VE GÜÇLÜ BİR YAPIDA"

Hüseyin Aydın, bu aşamada herkesin dikkat etmesi gereken konunun,  ekonominin şoklara karşı direncinin yüksek kalması olduğunu, bu nedenle makro  dengeleri daha sağlam kurmayı amaçlayan programın uygulanmasına tüm sektörler  olarak destek vermeleri gerektiğini söyledi.

Olup bitenleri doğru anlamaları gerektiğini vurgulayan Aydın, "Esas  olan Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyümesidir. Zor dönemlerde her birimizin  kendimiz için en iyisini yapıyor olmak makroekonomi için doğru olmayabilir.  Kişisel veya sektörel sorunlarımızı ülke sorunu haline getirmemeliyiz. Talep ve  önerilerimizi oluştururken rasyonel olmalıyız. En iyi yaptığımız işe odaklanıp  daha iyisini yapmalıyız." şeklinde konuştu.

Aydın, dönemin, "birbirlerini anlama, birbirlerine destek olma, yardım  etme, iş birliği ve güç birliği yapma dönemi" olduğunu belirterek, konularının  yönetilebilir ölçekte olduğunu aktardı.

Türkiye ekonomisinin sağlam bir bünyeye sahip ve güçlü bir yapıda  olduğunu belirten Aydın, "Yeni Ekonomi Programı'nın beklentileri iyileştireceğine  ve öngörülebilirliği artıracağına inanıyorum." dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak