Bakan Elvan büyüme rakamlarını değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "2018 yılı tamamında Orta Vadeli Program hedefimizle uyumlu olarak yüzde 5,5`lik büyüme beklenmektedir." ifadesini kullandı.

11.06.2018 Cuma 15:33

Güncelleme : 12.06.2018 Cuma 10:05

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğine  ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.
 
Bu yılın birinci çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla (GSYH)  büyümesinin, yüzde 7'lik piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek yüzde 7,4  olduğuna dikkati çeken Elvan, Türkiye'nin bu büyüme performansıyla G-20'nin en  hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduğunu vurgladı.
 
Elvan, bu dönemde gelişmiş ülkelerin yüzde 1,9 ve AB ülkelerinin yüzde  2,2 büyüme ortalamasına sahip olduğu değerlendirildiğinde, ekonominin gücünün  daha net ortaya çıktığını aktardı.
 
Büyümenin kaynaklarının, güçlü ve sağlam bir yapıya işaret ettiğini  belirterek, şunları kaydetti:
 
"Birinci çeyrek büyümesine üretim yönünden bakıldığında, sanayi  sektörü yüzde 8,8'lik büyüme hızı ve 1,9 puanlık katkıyla çok güçlü bir başarıya  imza atmıştır. İnşaat dahil hizmetler sektörü ise başta turizm olmak üzere yurt  içi talepteki canlanmanın ivme kazanmasıyla yüzde 7,2'lik bir büyüme hızıyla  büyümeye 4,6 puanlık bir katkı sunmuştur. Tarım sektörü ise yüzde 4,6 büyüme hızı  ile büyümeye 0,1 puan katkı sağlamıştır. Birinci çeyrek büyümesinin talep  yönünden kaynakları ise özel tüketim (yüzde 11 artış, katkısı 6,7 puan) ve toplam  sabit sermaye yatırımı (yüzde 9,7 artış, katkısı 2,8 puan) olmuştur. Makine  teçhizat yatırımı bu dönemde yüzde 7 artmış ve katkısı 0,7 puan olarak  gerçekleşmiştir."
 
Elvan, yatırım kalemindeki artışın potansiyel büyümeyi artırması  açısından oldukça önem taşıdığına dikkati çekerek, "Bu dönemde kamu tüketimi  yüzde 3,4 artmış ve katkısı 0,5 puan olmuştur. Büyümeye net ihracatın katkısı ise  eksi 3,6 puan olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde ihracatta reel artış yüzde  0,5, ithalatta ise yüzde 15,6 olarak gerçekleşmiştir. Reel ihracat ve ithalat  rakamları altın hariç değerlendirildiğinde ise sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 10,6  artış gözlenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
 
"BÜYÜMENİN SÜRÜKLEYİCİ SANAYİ SEKTÖRÜ"
 
Elvan, yüksek büyümenin sürükleyicisinin sanayi sektörü olduğunu  aktararak, "Birinci çeyrekte güçlü sanayi üretim artışı, yüksek imalat sanayi  kapasite kullanım oranı, canlı bir yapı sergileyen satınalma yöneticileri  endeksi, ara ve sermaye malı ithalatında kaydedilen reel artışlar ve kredi  genişlemesinin nispi olarak yavaşlamakla birlikte devam etmesi yüksek büyümeyi  beraberinde getirmiştir." ifadesini kullandı.
 
Bu yılın tamamında Orta  Vadeli Program (OVP) hedefiyle uyumlu olarak yüzde 5,5'lik büyüme  beklendiğini vurgulayan Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Seçim sonrasında belirsizlik ortamının ortadan kalkması ve bunun  yatırımlara olumlu katkısı, seçim programımızda yer alan tedbirlerin yurt içi  talebe katkısı, artan ihracat performansı, turizm sektöründe canlanma ve kredi  genişlemesinin yatay seyri büyümeye olumlu yansıyacaktır. Türkiye ekonomisi güçlü  yapısal temellere sahiptir. Güçlü ve dengeli büyümeye eşlik eden yüksek istihdam  artışları, sağlam kamu maliyesi, dayanıklı bankacılık sektörü ve güçlü sanayisi  ile Türkiye emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde  gerçekleşen bu yüksek büyüme performansı ekonomimizin her türlü iç ve dış  müdahaleye rağmen sağlamlığını tekrar teyit etmiştir."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma