Bakan kritik veriyi değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Sanayi üretimi ocakta beklentilerin üzerinde artarak 2016`nın son çeyreğinde başlayan yükselişini sürdürdü" dedi.

08.03.2017 Cuma 13:26

Güncelleme : 09.03.2017 Cuma 08:35

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretiminin ocakta beklentilerin üzerinde artarak geçen yılın son çeyreğinde başlayan yükselişini sürdürdüğünü belirterek, "Ocak ayındaki artışta, ekonomiye olan güvenin tekrar toparlanmaya başlaması ve bunun bir sonucu olarak yatırımların hızlanması ile ihracat pazarlarında yaşanan olumlu gelişmeler etkili olmuştur." ifadelerini kullandı.

Özlü, yazılı açıklamasında, ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin de aylık bazda yüzde 1,3 arttığını anımsatan Özlü, sanayi üretiminin ocakta beklentilerin üzerinde gerçekleşerek 2016'nın son çeyreğinde başlayan yükselişini sürdürdüğüne dikkati çekti. Özlü, "Ocak ayındaki bu artışta, ekonomiye olan güvenin tekrar toparlanmaya başlaması ve bunun bir sonucu olarak yatırımların hızlanması ile ihracat pazarlarında yaşanan olumlu gelişmeler etkili olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi üretiminin gelecek aylarda daha da güçleneceğini belirten Özlü, şunları kaydetti:

"Tüketimi artırmak amacıyla aldığımız vergisel önlemler etkisini daha da hissettirecek, böylelikle yerli üretimin artmasına ciddi katkı sağlayacaktır. Bu konuda ilk işaretleri almaya da başladık. Gerek kapasite kullanımlarında, gerekse ekonomiye olan güvendeki artış ve iş dünyasından gelen tepkiler, ekonomideki canlanmanın hızlandığını göstermektedir. Dış pazarımız konumunda olan ülke ekonomilerden gelen büyüme sinyalleri, ihracatımızı hızlandırmaktadır. 2017 yılının ilk çeyreğinde iç talep ve dış talep büyümeye birlikte katkı sağlayacaktır.

Orta ve uzun vadede ise ekonomiyi canlandırmak ve tasarrufları artırmak üzere Türkiye Varlık Fonunun kurulması, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yaptığımız değişiklikler ve teşvik politikamızda attığımız adımlar da ülkenin istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır."

Türkiye’nin temel ihtiyacının uluslararası alanda rekabetçi ürünler üretmek olduğunu kaydeden Özlü, böylelikle bir yandan karlılık ve tasarruflar artarken diğer yandan cari açığın düşeceğinin altını çizdi. Bunun için katma değerli ürünler üretebilmenin önemine işaret eden Özlü, "Bu amaçlarla, Bakanlığımızı ve TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmak üzere tasarımızı hazırladık ve Meclis'e sunduk. Şu anki yapı Türkiye'yi düşük gelirli ülkeler sıralamasından alarak orta yüksek gelirli ülkeler arasına taşıdı. Kuracağımız yeni yapı ile yeni bir sıçrama yapmayı, bilim, teknoloji ve sanayi yapısını değiştirerek yüksek gelirli ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı