Bakan Lütfi Elvan`dan enflasyon açıklaması

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Haziran itibarıyla, asgari ücrette yapılan artışlar ve sosyal transferler yurt içi talep kanalıyla enflasyon üzerinde beklenildiği kadar baskı oluşturmadı" dedi.

04.07.2016 Cuma 12:41

Güncelleme : 04.07.2016 Cuma 13:22

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Haziran ayı itibarıyla, asgari ücrette yıl başında yapılan artışların ve sosyal transferlerin yurt içi talep kanalıyla enflasyon üzerinde beklenildiği kadar baskı oluşturmadığını söyledi.
 
2016 yılının geri kalanında, Türk Lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasına paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Elvan, "Bu doğrultuda, OVP'de 2016 yılı TÜFE 12 aylık artış hızı için hedeflenen yüzde 7,5 oranını mevcut durumda koruyoruz, Beklentimiz aşağı yönlüdür." dedi.

Elvan, açıklamasında şunları söyledi:

"TÜFE’de 2016 Haziran ayında yüzde 0,47 oranında artış kaydedilmiş ve 12 aylık TÜFE artış hızı gıda fiyatlarındaki baz etkisiyle birlikte yüzde 7,64’e yükselmiştir.
 
Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I Endekslerinde 2016 yılı Şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi Haziran ayında da devam etmiştir.
 
2016 yılı Haziran ayında aylık enflasyon oranına en yüksek katkıda bulunan alt gruplar sırasıyla Gıda ve Alkolsüz İçecekler, Ulaştırma ve Konut gruplarıdır. Öte yandan, Giyim ve Ayakkabı ile Eğlence ve Kültür grupları Haziran ayında enflasyon oranına düşürücü yönde etki etmiştir.

2016 yılının ilk dört ayında belirgin bir düşüş eğilimi gösteren ve Nisan ayında yüzde 1,4 seviyesine gerileyen gıda fiyatları artış hızı, sonraki aylarda ivme kazanarak Haziran ayı itibarıyla yüzde 6,6 oranında gerçekleşmiştir.
 
Haziran ayı itibarıyla, asgari ücrette yıl başında yapılan artışların ve sosyal transferlerin yurt içi talep kanalıyla enflasyon üzerinde beklenildiği kadar baskı oluşturmadığı değerlendirilmektedir. 2016 yılının geri kalanında, Türk Lirasındaki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasına paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüş eğiliminin devam edeceği tahmin edilmektedir.

Gıda fiyatları artış hızının ise sınırlı oranda artarak normal seviyelerine yaklaşacağı beklenmektedir. Bu doğrultuda, Orta Vadeli Programda (2016-2018) 2016 yılı TÜFE 12 aylık artış hızı için hedeflenen yüzde 7,5 oranını mevcut durumda koruyoruz. Beklentimiz aşağı yönlüdür."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma