Bakan Pekcan büyüme rakamını değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Yılın 2. çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır" dedi.

10.09.2018 Cuma 11:50

Güncelleme : 11.09.2018 Cuma 07:24

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2017 yılında, yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından daha hızlı büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2018 yılına da güçlü bir giriş yaptığını belirterek, "Yılın 2. çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır." dedi.
 
Pekcan, değerlendirmesinde şunları söyledi:
 
"Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılının ikinci çeyreğinde %5,2 oranında büyümüştür.
 
2017 yılında, yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından daha hızlı büyüyen Türkiye ekonomisi, 2018 yılına da güçlü bir giriş yapmıştır. Yılın 2. çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır.2018 yılının ikinci çeyreğinde görülen %5,2’lik büyümeyi, ikinci çeyrekte Euro Bölgesinin %2,2, AB ekonomisinin yine %2,2, ABD’nin %4,2, Çin’in % 6,7’lik büyümesi olduğunu dikkate alarak değerlendirmekte fayda vardır.
 
Türkiye bu dönemde, dünya ekonomisinin %85’ini oluşturan G20 içerisinde verisi açıklanan ülkelerden %8,2 büyüyen Hindistan’dan, %6,7 büyüyen Çin’den ve % 5,3 büyüyen Endonezya’dan sonra en hızlı büyüyen ülke olmuştur.
 
Türkiye ikinci çeyrekte sergilediği performansla, gelişmiş ülkelerden ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmış ve son 10 yılda olduğu gibi Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.
 
İHRACAT BÜYÜMEYE KATKI SAĞLADI
 
2018 yılının ikinci çeyreğindeki %5,2’lik büyümeye “net ihracatın” katkısı 0,96 puan düzeyinde olmuştur. 2018 yılında hedefimiz, ihracatta tarihi zirveye ulaşarak yılın 2. yarısında da büyümeyi ve istihdamı desteklemektir.
 
Büyüme performansının en önemli yansımalarından birisini de istihdam düzeyinde görüyoruz. 2018 yılı Mayıs ayı itibarıyla Türkiye ekonomisi son bir yılda 650 bin kişiye ek istihdam sağlamıştır.Türkiye, yüksek gelirli ülkeler sınıfına ancak ve ancak teknolojiye yatırımlarla ve ihracatla ulaşabilir. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin küresel piyasalardaki rekabet gücünü artırmak üzere özellikle bu iki alana odaklanacağız.
 
Türkiye, son 10 yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesidir ve bundan sonraki on yıllarda da bu performansını devam ettirerek, bölgesinde yatırımcıların en fazla kazandığı, en verimli ve karlı üretim gerçekleştirdiği ülke olacaktır.
 
Ekonomiyi desteklemek için hayata geçirdiğimiz uygulamalar Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanan 100 Günlük Eylem Planı icraatlarının ekonomiye olumlu katkısı, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönelik teşvikler ve reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması, başarımızın devamındaki en büyük faktörler olacaktır."

"
En Çok Okunan Haberler

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum

Borsa yeni güne rekorla başladı