Bakır 3 haftanın dibinde

Bakır, Çin’den gelen yavaşlama işaretleri üzerine 3 haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

15.04.2015 Cuma 11:03

Güncelleme : 15.04.2015 Cuma 11:19

Bakır, verilerin küresel daralmadan bu yana Çin ekonomisinin en düşük hızda büyüdüğünü ortaya koyması üzerine yatırımcılar arasında en büyük tüketici olan Çin’in daha fazla teşvik sağlamasının tartışılması üzerine 3 haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.


Metalin fiyatı yüzde 0.4 civarında düşüşün ardından yön değiştirdi ve yüzde 0.3 kadar yükseldi. Salı günü 19 Mart’tan bu yana en düşük seviyeden kapanmıştı. Çarşamba günü açıklanan veri ile Çin GSYİH’i ilk çeyrekte bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 genişledi ve 2009’dan bu yana en düşük ivme oldu.


Şanghay’daki Guotai & Junan Futures Co. analisti Xu Yongqi, “İlk çeyrekte GSYİH artışı beklentilerle uyumlu olsa da 4. çeyrekten daha düşük seviyede çıktı Çin ekonomik büyümenin yavaşlamasının önlenmesi adına genişleme politikalarına hız verebilir” diye konuştu.


Londra Metal Borsası’nda (LME) 3 ay vadeli bakır kontratı Hong Kong saati ile 14:12’de yüzde 0.2 artış ile ton başına 5,957.50 dolar (pound başına 2.70 dolar) oldu. New York Comex’te Temmuz vadeli kontrat yüzde 0.2 artış ile pound başına 2.707 dolar oldu. Şanghay’da Haziran vadeli kontrat yüzde 0.5 arttı ve ton başına 43,070 yuan (6,940 dolar) oldu.


Çin’in sanayi üretimi bir yıl öncesine kıyasla Mart ayı itibarı ile 3 ayda yüzde 6.4 yükseldi. Analistlerin tahmin medyanı yüzde 6.9 çıkarken, ilk 2 ayda yüzde 6.8 yükselmişti.


Goldman Sachs Group Inc. kıdemli analisti Max Layton, “Bakır fiyatları, 6500 dolar seviyesine çıkmak yerine 4500 dolar seviyesine gerilemeye daha yakın görünüyor. Çin’de bakır talebi zirve yapmış durumda, en azından bir süre için” şeklinde konuştu.


LME’de alüminyum, nikel, çinko ve kurşun yükselirken, kalay düştü.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?