Bakır düşüşünü 3. güne taşıyor

05.01.2015 Cuma 10:35

Güncelleme : 05.01.2015 Cuma 10:35

Bakır, Çin ve ABD’de imalat sanayinin yavaşlamasının ardından talebin zayıflayacağı spekülasyonu ile düşüşü 3. güne taşıyor





Bakır, dünyanın en büyük sanayi metali tüketicileri Çin ve ABD’de imalat sanayinin yavaşlamasının ardından talebin zayıflayacağı spekülasyonu ile düşüşü 3. güne taşıyarak 4 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden kayıpları genişletiyor.

Bakır, 2 Ocak’ta Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmasının ardından Londra’da yüzde 0.6 kadar geriledi. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre, ISM’nin ABD fabrika göstergesi 6 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Çin’in resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi 18 ayın en zayıf seviyesine indi. Eurodan Asya hisselerine dünya genelinde piyasalar, Yunanistan’ın eurodan çıkacağı endişesinin artması ile geriledi.

Şanghay’da bulunan Shenyin & Wanguo Futures Co. analistlerinden Li Ye, “Tatil döneminde açıklanan verilen negatif gelmesi ile yıl başında mutluluk verecek hiçbir şeyimiz yok. Fiyatlardaki herhangi bir toparlanma kısa süreli olacaktır” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.4 düşerek Şanghay saati ile 15:09’da ton başına 6,230 dolardan işlem gördü. Bakır 2014’te yüzde 14 gerileyerek 3 yılın en büyük yıllık kaybını kaydetti.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.5 gerileyerek pound başına 2.8025 dolara geldi. Aynı ay vadeli Şanghay’da yüzde 1.6 düşüş ile ton başına 45,080 yuandan (7,249 dolar) kapanış yaptı. Nikel Londra’da yüzde 1.8 kadar yükselerek ton başına 15,090 dolardan alıcı buldu. Metal böylece 12 Aralık’tan bu yana en büyük gün içi yükselişi sağladı.

LME’de çinko ve kurşun geriledi. Kalay ve alüminyum yükseldi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak