Barclays emtiada siyah kuğu tehditi olduğunu düşünüyor

Barclays analistleri Cohen ve Davis, "Çin, Rusya, Orta Doğu ve Türkiye`nin 2017`de emtia piyasalarını şaşırtması olası" ifadelerini kullandı.

05.01.2017 Cuma 10:53

Güncelleme : 05.01.2017 Cuma 11:40

Barclays 2017'de emtia piyasalarında beklenilmedik gelişmelerin yaşanabileceği yönünde uyarıda bulunuyor. Barclays Plc, enerjiden metallere kadar ham madde piyasalarının bozucu gelişmelerle karşı karşıya kalabileceğini düşünüyor. Banka, Venezuela, Şili'deki ayaklanmalar ve Çin ile yaşanabilecek ticaret savaşlarını görüşüne gerekçe olarak gösteriyor.

Barclays analistleri Michael Cohen ve Dane Davis'in kaleme aldığı 5 Ocak tarihli raporda, "Yeni popülist ve korumacı ticaret politikaları çeşitli emtiada küresel arz ve talep varsayımlarını etkileme potansiyeline sahip" dedi.

Emtia 2016'da yükselirken 2010'dan bu yana ilk senelik kazancını kaydetti. Enerji piyasaları 2016'da yıl başındaki düşüşten toparlanırken yatırımcılar Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmaya karar vermesi gibi beklenmedik gelişmelere tepki verdi. Barclays analistleri piyasaların bu yıl da bir şekilde sürpriz yaşayacağını düşünüyor. Bankanın analizine göre siyaset 2017'de en az ekonomik değişimler kadar önemli olacak.

Raporda, "Emtia piyasasında siyah kuğu gelişmeleri çeşitli biçimlerde gelebiliyor. Piyasa bu gelişmeleri bir anda ya da yıllar içerisinde fiyatlayabiliyor" yorumuna yer verildi. Barclays analistleri 2017'de gerçekleşebilecek siyah kuğu gelişmelerinin aşırı uçtaki gelişmeler ya da piyasa katılımcılarının halihazırda fiyatlamadığı gelişmeler olabileceğini söyledi. Cohen ve Davis, "Çin, Rusya, Orta Doğu ve Türkiye'nin 2017'de emtia piyasalarını şaşırtması olası" ifadelerini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma