Başbakanlardan Brexit değerlendirmesi

Yunanistan, Macaristan, Slovenya, Sırbistan ve Bosna Hersek başbakanları, İngiltere`nin Avrupa Birliği`nden ayrılma kararını değerlendirdi.

24.06.2016 Cuma 16:15

Güncelleme : 24.06.2016 Cuma 16:38

Yunanistan, Macaristan, Slovenya, Sırbistan ve Bosna Hersek başbakanları, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararını değerlendirdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, referendum sonucunun "uçuruma doğru giden uyurgezer için uyan çağrısı" olması gerektiğini belirterek, kararı olumsuz ve daha derin bir rahatsızlığın semptomu olarak nitelendirdi.

AB'ye yeni bir vizyonla daha iyi, daha sosyal ve daha demokrat bir Avrupa çağrısında bulunan Çipras, AB'de sorunun adresi olarak kemer sıkma politikalarıyla eşitsizliğin artmasını ve sığınmacı krizinin düzgün bir şekilde yönetilememesini gösterdi.

Dışişleri Bakanı Nikos Kocias da bakanlığın internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, AB'nin parçalanması yönünde artan eğilim nedeniyle endişe duyduğunu belirterek, "Aşırı ve milliyetçi gidişatla mücadelenin önemini vurguluyoruz." dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da İngiltere ve AB arasındaki tartışmaların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, AB ve İngiltere arasındaki en büyük sıkıntının göçmen konusu olduğunu savundu.

Orban, "Görünen o ki AB tarafından yürütülen politika ve güvenlik tedbirleri, İngilizleri ikna edemedi. Karara saygı duyulmalı. Çünkü her milletin kendi kaderini belirleme hakkı vardır." diye konuştu.

Slovenya Başbakanı Miro Cerar ise İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ilk zamanlarda uluslararası piyasalarda güvensizlik yaratacağını, ancak nihayetinde birliğin güçlenmesine ve sağlamlaşmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Cerar, "Ciddi bir şekilde ortak geleceğimize doğru yönelmenin vaktidir. Özellikle de vatandaşlarımızın iyiliğine olan somut şeylere yönelmemiz, bizi güçlendirecektir." dedi.

'SİYASİ DEPREM'

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'nin kararını "Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana en büyük siyasi deprem" olarak nitelendirerek, Sırbistan'ın karşı karşıya kaldığı bu depremi hissetmeyeceğini dile getirdi.

Ülkesinin, AB üyelik yolunda ilerlemeye devam edeceğini kaydeden Vucic, İngiltere'nin kararına saygı duyduklarını ve ülkesinin İngiltere ile ilişkilerini geliştirmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic de İngiltere'nin AB'den ayrılmasından sonra "hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını" belirterek, İngiltere'nin gerek jeopolitik, gerekse ekonomik anlamda dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.

İngiltere'nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de Bosna Hersek'in dostu olarak kalacağını söyleyen Zvizdic, "Birçok kişi, güçlü bir devlet AB'den ayrılırken, neden hala birçok ülkenin birliğe girmeye çalıştığını sorabilir. Bosna Herseklilerin yüzde 80'i AB üyeliğini destekliyor, AB'yi dünyanın en istikrarlı örgütlerinden biri olarak görüyor." diye konuştu.

Zvizdic, Bosna Hersek'in önceliğinin AB'ye üyelik olarak kalmaya devam edeceğini vurgulayarak, İngiltere vatandaşlarının aldığı demokratik karara saygı duyduklarını ancak kararın aksi yönde çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü