Bayram sonrası piyasalar neye odaklanacak?

Kurban Bayramı tatilinin ardından Türkiye gündemine Orta Vadeli Program`dan gelecek yıla ilişkin bütçe hazırlığına, KDV Kanunu`nun yenilenmesinden bakanlıkların 180 günlük icraat planlarına kadar bir dizi ekonomik konu başlığı yerleşecek. FETÖ`nün 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomideki izlerinin silindiği bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH verileriyle TCMB`nin faiz kararı da tatil sonrasında açıklanacak. İşsizlik, yaz döneminde düşüşe geçen enflasyon oranları, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından olumlu seyir izleyen turizm verileri bu dönemde gündemdeki yerini koruyacak.

02.09.2017 Cuma 11:48

Güncelleme : 05.09.2017 Cuma 06:38

Kurban Bayramı tatilinin ardından  Türkiye gündeminde; Orta Vadeli Program'dan (OVP) gelecek yıla ilişkin bütçe  hazırlığına, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun yenilenmesine ilişkin  çalışmalardan AB ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi görüşmelerine ve  bakanlıkların 180 günlük icraat planlarına kadar bir dizi ekonomi başlığı ön  plana çıkacak.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, 26 Ağustos-4 Eylül  tarihlerindeki Kurban Bayramı tatili sonrası Türkiye'nin gündeminde ekonomiyle  ilgili konu başlıkları ağırlık kazanacak.

Bunlar arasında ilk sırayı, OVP ve 2018 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı  hazırlıkları alacak. 1 Ekim'de açılacak TBMM'de 2018 Bütçesi görüşmelerine  başlanması, Kalkınma Bakanlığınca da 2018-2020 dönemine ilişkin OVP  hazırlıklarının tamamlanması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bakanlıkların  hazırladığı 180 günlük icraat planlarının da tatil sonrası dönemde hayata  geçirilmesi hedefleniyor.

Öte yandan, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın "Meclisin açılmasıyla çok  kapsamlı yasal düzenlemeleri Meclise getireceğiz." diyerek açıkladığı yasal  çalışmalara tatil sonrası hız verilecek. Bu kapsamda Gelir ve Kurumlar Vergisi  kanunlarının birleştirilmesine yönelik yasal hazırlıklar TBMM'ye getirilecek. KDV  reformu bağlamında da KDV Kanunu'na yönelik düzenleme kısa sürede tamamlanarak  gündeme taşınacak.

"Süper teşvik" olarak da adlandırılan ve yatırımcıya birçok kalemde  önemli teşvikler sunan "Proje Bazlı Teşvik Sistemi" kapsamındaki projeler birer  birer hayata geçirilirken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci petrokimya alanında da  süper teşvik verileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda bayram tatilinin ardından  görüşmelerin tamamlanması bekleniyor.

Diğer yandan iki otomobil modelinin Türkiye'de üretilmesine ilişkin  firmalarla görüşmeler sürdürülürken, bu sürecin sonbaharda tamamlanarak projenin  hayata geçirilmesi öngörülüyor.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELERİ

Teknik görüşmeleri yapılan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği  Anlaşması'nın güncellenmesi çalışmalarına da tatil sonrası devam edilecek. Teknik  istişarelerin gelecek yıl sonunda tamamlanarak, güncellenmiş anlaşmanın 2019'da  yürürlüğe girmesi hedefleniyor. AB ile bu süreç devam ederken, Brexit kararı alan  İngiltere ile de geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleri  yapılacak. Söz konusu STA, Brexit'in gerçekleştiği anda yürürlüğe girecek.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ekonomideki  izlerinin silindiği bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla  (GSYH) rakamları da bayram tatili sonrasında 11 Eylül'de açıklanacak.

Yerli otomobil projesinde ise potansiyel aday firma, şirket ve  gruplarla 2. tur görüşmelerin yansımalarının da bayramdan sonra açıklanması  öngörülüyor.

Tatil sonrası piyasaların gözü kulağı yine Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankasının (TCMB) alacağı kararlarda olacak. Faiz oranlarının değerlendirileceği  Para Politikası Kurulu toplantısı 14 Eylül'de gerçekleştirilecek. TCMB'nin bu  yılın dördüncü "Enflasyon Raporu" ise 1 Kasım'da açıklanacak.

İşsizlik, yazın düşüşe geçen enflasyon oranları, Rusya ile ilişkilerin  normalleşmesi sonrası olumlu seyir izleyen turizm verileriyle gıda fiyatlarındaki  değişiklikler de bu dönemde gündemdeki yerini koruyacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma