BDDK`dan bağımsız denetim düzenlemesi

Banka kartı veya kredi kartı çıkaran kuruluşların bağımsız denetimi, Türk Ticaret Kanunu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak.

02.04.2015 Cuma 10:40

Güncelleme : 02.04.2015 Cuma 11:11

Banka kartı veya kredi kartı çıkaran kuruluşların bağımsız denetimi, Türk Ticaret Kanunu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bağımsız denetim konusunda bazı değişiklikler gerçekleştirdi.


Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidildi.


Kart çıkaran kuruluşların bağımsız denetimi; Türk Ticaret Kanunu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak.

Finansal holding şirketlerinin hesap dönemi sonu itibarıyla hazırlanan konsolide finansal raporlarının bağımsız denetimi ve finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin bağımsız denetimleri de bu kapsamda gerçekleştirilecek.


Derecelendirme Kuruluşlarının Yetkilendirilmesine ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte de değişiklik yapıldı.


Buna göre, yetkili derecelendirme kuruluşlarının bağımsız denetimi de Türk Ticaret Kanunu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak.

Söz konusu kuruluşların yıl sonu konsolide olmayan mali tablolarına ilişkin bağımsız denetim raporlarının, takip eden yılın 15 Nisan tarihine kadar BDDK veri tabanına raporlanması gerekecek.


"Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe" göre de varlık yönetim şirketlerinin bağımsız denetimi, "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu", "Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak.


Mali bünyelerini ciddi şekilde olumsuz etkileyecek durumların tespiti halinde, BDDK varlık yönetim şirketlerinden gerekli her türlü tedbirin alınmasını istemeye yetkili olacak. Varlık yönetim şirketleri Kurum tarafından istenen tedbirleri belirlenen süreler içinde almak ve uygulamakla yükümlü tutulacak.


Varlık yönetim şirketleri, kurumun yerinde denetim yapmaya yetkili meslek personeli tarafından istenecek her türlü bilgi ve belgeyi vermek, defter ve belgelerini ibraz etmek ve incelemeye hazır tutmak zorunda olacak.

"
En Çok Okunan Haberler

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?