BDDK`dan kredi riskinin hesaplanmasına yönelik düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nca (BDDK), kredi riskine esas tutarın içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımlar ile hesaplanmasına ilişkin tebliğde değişikliğe gidilirken, halihazırda bu yaklaşımla kredi riskini hesaplayan herhangi bir banka bulunmadığı öğrenildi.

11.04.2019 Cuma 11:27

Güncelleme : 12.04.2019 Cuma 09:34

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), "Kredi Riskine Esas Tutarın İçsel Derecelendirmeye Dayalı  Yaklaşımlar ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ"de yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tebliğde borçlunun temerrüdüne ilişkin esasların  belirlendiği bölümde yapılan değişiklik ile perakende alacaklar için temerrüt  tanımı borçlu yerine "işlem" bazında uygulanabilecek. Bu çerçevede, borçlunun  herhangi bir borcunun temerrüde düşmesi, bankaya olan tüm borçlarının temerrüde  düştüğü anlamına gelmeyecek.

Eski tebliğde perakende alacaklar için temerrüt tanımı borçlu yerine  "işlem türü" bazında uygulanabiliyordu.

Öte yandan risklerin sayısallaştırılması kapsamında içsel tahminlere  ilişkin genel kriterlerin belirlendiği maddelerde de değişikliğe gidildi. Böylece  ilgili maddede yer alan "beklenen" ifadeleri, "öngörülemeyen" şeklinde  değiştirildi. Yapılan değişiklik sonrasında yeni madde, tebliğde şu şekilde yer  aldı:

"Tahminlere, öngörülemeyen hata payını yansıtan bir ihtiyatlılık marjı  eklenir. Yöntemlerin ve verilerin yetersiz olması nedeniyle öngörülemeyen hata  payının daha büyük olduğu durumlarda söz konusu ihtiyatlılık marjı daha büyük  olur."

TEMERRÜT HALİNDE KAYIPLAR

Tebliğin, içsel temerrüt halinde kayıp tahminlerine ilişkin özel  şartların belirlendiği maddelerde de değişikliğe gidildi.

Böylece, temerrüt halinde kayıplar, işlem dereceleri veya havuzlarına  göre, her bir işlem derecesi veya havuzu için veri kaynaklarındaki gerçekleşmiş  temerrüt halinde kayıpların basit aritmetik ortalaması esas alınarak tahmin  edilecek.

Aynı şekilde dönüştürme oranı tahminlerine ilişkin şartların  belirlendiği madde de düzenlenirken, yeni tebliğ ile dönüştürme oranları, işlem  dereceleri veya havuzlarına göre, her bir işlem derecesi veya havuzu için veri  kaynaklarındaki gerçekleşmiş dönüştürme oranlarının basit aritmetik ortalaması  esas alınarak tahmin edilecek.

Eski tebliğde temerrüt halinde kayıplar ve dönüştürme oranları,  temerrüde düşmüş tüm alacak tutarları ile ağırlıklandırılmış ortalama esas  alınarak hesaplanıyordu.

Böylece düzenleme kapsamında temerrüt halinde kayıp tahminlerinin ve  dönüştürme oranlarının hesaplanmasında, "temerrüde düşmüş tüm alacak tutarları  ile ağırlıklandırılmış ortalama" yerine "basit aritmetik ortalama" kullanılacak.

MEVCUTTA TEBLİĞ HÜKÜMLERİNİ HİÇBİR BANKA UYGULAMIYOR

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yapılan değişikliğin, bankaların  kredileri için ayırdıkları karşılıkları düzenleyen Kredilerin Sınıflandırılması  ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik  ile ilgisi bulunmuyor.

Söz konusu Tebliğ, bankaların kredi riski hesaplamalarını içsel  derecelendirmeye dayalı yaklaşımlarla yapması durumunda baz alınıyor. Ancak  halihazırda kredi riskine esas tutarı içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımlarla  hesaplayan herhangi bir banka bulunmuyor. Dolayısıyla mevcutta tebliğ hükümlerini  hiçbir banka uygulamıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak