Beklenmedik gelişmeler finansal istikrarı sarsıyor

HSBC Grubu’nun “Güvencenin Konforu: Yaşamı Değiştiren Deneyimler” raporuna göre bireylerin finansal durumunu en fazla sarsan olaylar arasında hastalık, travmatik bir kaza geçirme ve boşanma yer alıyor.

26.10.2016 Cuma 10:55

Güncelleme : 26.10.2016 Cuma 11:28

HSBC Grubu’nun “Güvencenin Konforu: Yaşamı Değiştiren Deneyimler” raporuna göre bireylerin finansal durumunu en fazla sarsan olaylar arasında hastalık, travmatik bir kaza geçirme ve boşanma yer alırken harcamaları azaltmak, harcamaları öncelik sırasına koymak ve daha fazla birikim yapmak finansal istikrarı sağlamak için en çok başvurulan yöntemler arasında yer alıyor.
 
HSBC Grubu’nun “Güvencenin Konforu: Yaşamı Değiştiren Deneyimler” raporu, bireylerin finansal istikrarını olumsuz etkileyen gelişmelere ve bu gelişmelerin üstesinden gelmek için atılan adımlara dair önemli bulgular içeriyor. 12 ülkeden 12 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre özel yaşama ilişkin gelişmeler arasında ciddi bir hastalık geçirmek finansal istikrarı en olumsuz etkileyen olay olarak belirtiliyor. Travmatik bir kaza yaşamak ve boşanmak ise finansal durumu sarsan diğer deneyimler arasında yer alıyor.

Raporda özel yaşamda deneyimlenen ve bireyleri finansal olarak en çok sarsan olaylar şöyle sıralanıyor: 1.Ciddi bir hastalık (%78) 2.Travmatik bir kaza/yaralanma yaşamak (%76) 3.Boşanmak (%75) 4.Ebeveynlerin vefat etmesi (%57) 5.Yakın arkadaş veya akrabanın vefat etmesi (%55) 6.Bebek sahibi olmak (%50) 7.Konut satın almak (%46) 8.Üniversite eğitimi almak (%41) 9.Evlenmek (%37) 10.Taşınmak (%37) İş yaşamında ise bireyleri finansal açıdan olumsuz etkileyen deneyimler arasında işsiz kalmak, kariyere ara vermek ve emekli olmak yer alıyor. Katılımcıların %85’i işsiz kalmayı finansal olarak negatif bir deneyim olarak tanımlarken, %74’ü iş hayatına ara vermeyi finansal istikrarı olumsuz etkileyen bir gelişme olarak görüyor. Öte yandan emekli olan katılımcıların %54’ü finansal olarak olumsuz etkilendiklerini dile getiriyor.

ZOR ZAMANLARDA İLK ÖNCE HARCAMALAR KISILIYOR

Yaşamı ve finansal davranışları değiştiren büyük olayları inceleyen rapor bireylerin bu olaylar sonucu oluşan finansal güçlüklerin üstesinden gelmek için attıkları adımları ortaya koyuyor:

1.Harcamaların azaltılması (%52) 2.Harcamaların önceliğe göre yeniden sıralandırılması (%48) 3.Daha fazla birikim yapılması (%42) 4.Birikimlerin kullanılması (%37) 5.Yeni bir birikim hesabı açılması (%26) 6.Yeni bir sigorta poliçesi satın alınması (%22) 7.Kredi veya finansman arayışına girilmesi (%18) 8.Akrabalardan finansal tavsiye alınması (%18) 9.Yatırım yapılması (örnek: hisse senedi ve tahvil) (%18) 10.Mevcut sigorta poliçesinin genişletilmesi (%13)
 
BİREYLERİN %54’Ü DAHA FAZLA BİRİKİM YAPMIŞ OLMAYI DİLİYOR

Araştırmaya katılanların yarısından fazlası (%54) geçmişte yaşadıkları olaylar karşısında aldıkları önlemleri göz önünde bulundurduğunda birikim yapmaya daha erken bir zamanda başlamış olmayı diliyor.

Katılımcıların yüzde 37'si harcamalarında kesintiye gitmiş olmayı dilerken, yüzde 34’ü ise harcamalarını önceliklerine göre yeniden sıralandırmış olmayı diliyor.

GELECEĞİ GÜVENCE ALTINA ALMAK ZOR DEĞİL

HSBC Grubu’nun “Güvencenin Konforu: Yaşamı Değiştiren Deneyimler” raporunda geleceğe daha iyi hazırlanmak için atılması gereken adımlar 4 başlık altında özetleniyor. Buna göre yaşamı değiştirecek olaylara yönelik plan yapılması ve öngörülemez gelişmelerin finansal etkilerini bu planda hesaba katmak büyük önem arz ediyor. Bunun yanı sıra finansal planın harcama, birikim ve finansman dağılımının yanı sıra hem bireylerin hem de çocuklarının gelecek güvencesini içermesinin önemine dikkat çekiliyor.

HSBC Grubu tarafından hazırlanan Güvencenin Konforu Raporu, güvence ihtiyaçları ve trendlerini konu alan bağımsız bir tüketici araştırmasıdır. İkincisi bu yıl hazırlanan Yaşamı Değiştiren Deneyimler Raporu, aralarında Arjantin, Çin, Fransa, Hong Kong, Endonezya, Malezya, Meksika, Singapur, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ın bulunduğu 12 ülkeden 12 bin 398 kişinin görüşü alınarak oluşturulmuştur. Bulgular her bir ülkeden/bölgeden 25 yaş ve üzeri çalışan kişilerin görüşlerini yansıtmaktadır. Araştırma TNS tarafından Ekim-Kasım 2015 tarihleri arasında 11 ülkede online anket, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yüz yüze görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak