BES`ten ayrılan `pişman katılımcı` için dönüş yolu arayışı

BES`e otomatik katılım ile giriş yapıp cayma hakkını kullananların her iki yılda bir sisteme dahil edilmesi planlanırken, şimdi de "pişman katılımcı"nın sisteme tekrar kazandırılması için söz konusu sürenin daha erkene çekilmesi üzerine çalışılıyor.

06.08.2017 Cuma 12:46

Güncelleme : 07.08.2017 Cuma 10:30

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılım ile giriş yapıp cayma hakkını kullananların her iki yılda bir sisteme dahil edilmesi planlanırken, şimdi de "pişman katılımcı"nın sisteme tekrar kazandırılması için söz konusu sürenin daha erkene çekilmesi üzerine çalışılıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Erkan, ilk 6 ayda otomatik katılım ile sisteme dahil olanlardan birçoğunun cayma hakkını kullandığını anımsatarak, otomatik katılıma tanıtım anlamında yeterince hazırlık yapılamadan sistemin devreye girdiğini kaydetti.

Kamuoyunda sistemin algısını olumsuz etkileyecek propagandaların da yapıldığını ifade eden Erkan, "Böylelikle cayma oranları biraz yoğun oldu. Biz olaya pozitif yönden bakıyoruz. Türkiye'de otomatik katılım sistemi hayata geçmiştir, çok önemli bir reform. İlk 6 ayda otomatik katılım ile sisteme dahil olan 2,5 milyon kişiyi azımsamamak lazım. İnşallah önümüzdeki dönemde buradaki eksiklikleri görerek cayma hakkını kullanan 3,5 milyon kişiyi kazanacağız. Hem o kişiler adına hem de ülke adına bu çok önemli." diye konuştu.

"HERKESİN KENDİ HESABI, KENDİ PARASI, CANI İSTEYEN PARASINI ÇEKEBİLİR"

Erkan, sistemden cayma hakkını kullanarak ayrılan katılımcıların her iki yılda bir sisteme yeniden otomatik olarak dahil edileceğini aktararak, bunun dünyada da uygulandığını kaydetti.

Bu uygulamayla dönemsel nedenlerle sistemden ayrılanların yeniden kazanılmasının amaçlandığını belirten Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Herkesin kendi hesabı, kendi parası, devlet de yüzde 25 gibi olağanüstü katkı veriyor. Canın da ne zaman isterse paranı çekebilirsin. Bankadaki hesabınızdan farkı yok. Buradaki hesapların kimseye kötülüğü yok. Negatif algı yaratıp insanlara kötülük ediyorlar. Sistemden cayıp tekrar geri dönmek isteyen çokça insan görüyorum. Sisteme iki yılda bir otomatik katılım daha öne de çekilebilir. Şimdi katılımcıları iki yıl bekletmeyip 'Ben hata yapmışım, tekrar girmek istiyorum' diyene imkan vermek gibi bir değişiklik öngörülüyor. Otorite tarafından da benimsenen bir şey. İnşallah ona dair değişiklik yapacaklar. BES'ten kaçış yok, yapmadan olmaz. Başka nerede para biriktireceğiz? Her ay bir kumbaraya para atman lazım. Buradaki sistemde de kumbaraya atmış oluyorsun, üstüne devlet de katkı veriyor. BES, hem vatandaşlar hem de ülke açısından iyi ve hayırlı bir sistem."

"TÜRKİYE'DE BES'İN ÖNÜ AÇIK"

Erkan, işveren katkısının getirilmesinin önemine işaret ederek, "İngiltere'dekilerin yüzde 90'ı sistemde duruyor. İşveren katkısının getirilmesi sisteme fayda sağlar. Ama işverene ilave yük getirmeden önce doğru bir zaman olup olmadığı konusunu iyice bir düşünmek lazım." dedi.

Sistemdeki devlet katkısına da değinen Erkan, Türkiye'de devletin bu modeli hayata geçirdiğini, üstüne devlet katkısı verdiğini ve bunu kararlı bir şekilde ödemeye devam ettiğini kaydetti.

Erkan, Türkiye'de BES'in önünün açık olduğunu vurguladı.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü