Bir sonraki finansal kriz ne zaman olacak?

İki yıl içinde yürürlüğe girecek, bankacılık sisteminde borç verme işlemlerini sınırlayacak düzenlemeler, yeni bir finans krizi ihtimalini yükseltiyor.

28.03.2016 Cuma 10:00

Güncelleme : 29.03.2016 Cuma 08:17

1 Ocak 2018 tarihi, "Bir sonraki finansal kriz ne zaman olacak?" sorusuna verilecek cevaplar arasında en güçlü aday. Çünkü bu tarihte, bankaların borç verme hizmetlerini sınırlayacak, "en iyi borçlanan" müşterilere imtiyaz tanınayacak bir dizi karar yürürlüğe girecek. Hatta bu finansal düzenlemelerin etkisi çok daha erken hissedilecek.

Bloomberg News'un haberine göre, bu kararlardan ikisi, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu'nun hazırlayacağı Dokuzuncu Finansal Raporlama Standardı (IFRS) ve Basel Bankacılık Gözlem Komitesi'nin belirleyeceği kaldıraç oranı. Bankaların risk değerlendirmesi yaptığı iç kuralların kullanımı ise gelecek seneden itibaren duracak.

IFRS 9, muhtemel kredi kayıplarının önceden belirlenmesini kapsayacak. Ancak bazı kredi analistlerine göre böyle bir durum, bankalardaki düşük performans gösteren varlıkların üç kat kadar artmasına neden olabilir. Kötü krediler arttıkça da sermaye ihtiyacı da artacak. Yani bankalar için borç verme daha zor ve pahalı bir hâle gelecek.

Sermaye ve likiditeye yeni standartlar getirmek için 2010 yılında kabul edilen Basel III kriterleri, küresel piyasalardaki likiditeyi azalttığı ve kredi büyümesini yavaşlattığı gerekçesiyle halen eleştirilmekte. İki yıl içinde devreye girecek yeni Basel kuralları ise risk muhasebesi yapan bankaların rüzgâra göre yön değiştirmesini engellemeyi amaçlıyor.

Küresel finansal krizlerden sonra uygulamaya alınan Basel ve IFRS kriterleri kredi verilip verilmeyeceği kararını bankalara bırakmayı amaçlıyordu. 2017'den itibaren finansal kuruluşlar risk değerlendirmesi için artık kendi iç modellerini kullanamayacak. 2018'de ise güvenlik kuralları genişleyecek vr bankalar, kredi vereceği müşterileri Basel Komitesi'nin standartlarına göre belirleyecek

Ortaya atılan kurallara göre yüksek geliri ve düşük kaldıraç oranı olan şirketler bankalardan daha az sermaye talep edecek. Bu, bankalara, yalnızca büyük, kurumsallaşmış şirketlere kredi verme inisiyatifi sunacak. Küçük girişimcilerin işi ise giderek zorlaşacak.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Borsa İstanbul`dan yeni rekor

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Dolar bugün kaç TL?