`Bitcoin’e yatırımın Çiftlikbank’a yatırımdan farkı yok`

Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, "Bitcoin, Çiftlikbank gibi kısa yoldan para kazanma aracı olarak görülüyor. Bitcoin`e yatırım yapılması sakıncalı." dedi.

04.04.2018 Cuma 10:49

Güncelleme : 04.04.2018 Cuma 16:22

Sanal para birimleri ile ilgili tartışmalar sürerken, Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık'tan bu konuda önemli uyarılar geldi.

“BİTCOİN, 1600'LÜ YILLARDAKİ LALE SOĞANI GİBİ BİR BALON VE HER AN PATLAYABİLİR”
 
Bitcoin'i yatırım aracından ziyade 1600'lerdeki lale soğanı örneğine benzeten Eliaçık, şöyle konuştu: “Bitcoin sanal para tanımına dâhil olan ancak tam karşılığı olmayan ve mevzuatta da tanımı yapılmamış bir kripto para. Dolayısıyla Bitcoin'i yatırım aracından ziyade 1600'lü yıllarda lale soğanı örneğine benzetiyorum. Lale soğanı için insanlar o dönemlerde ‘Bugün alırsam yarın kazançlı çıkarım' diyordu ancak balon patladığında alıcısı kalmadı ve bu nedenle de yatırım yapan insanlarda yıkıcı etkisi oldu. İşte Bitcoin'i de aynı bu etkiyi yaratacak bir araç olarak değerlendiriyorum. Bitcoin de lale soğanı örneğinde olduğu gibi her an patlayabilir.”
 
“SANAL PARA BİRİMLERİNİ YATIRIM ARACI OLARAK GÖRMEK SAKINCALI”
 
Bitcoin'in finansal bir ürün, hizmet ya da para olmadığını vurgulayan Eliaçık, “Bitcoin bunların tamamen dışında yer alıyor ve dolayısıyla ayrı bir yerde değerlendirilmesi gerekiyor. Bitcoin, Çiftlikbank gibi kısa yoldan para kazanma aracı olarak görülüyor. Esasen Bitcoin'e yatırım yapmanın Çiftlikbank'a yatırımdan farkı yok. Tüm bu nedenlerden ötürü sanal para birimlerine yatırım yapılmasına da sıcak bakmıyorum ve sakıncalı buluyorum” diye konuştu.


Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık
 
“ÜLKEMİZE DEĞER KATACAK ALANLARI ANLATMAMIZA ENGEL OLUYOR”
 
Finansal teknoloji şirketleri olarak tek bir işe odaklandıklarını ve o işi erişilebilir yapmaya çalıştıklarını ifade eden ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık, bu çabanın çok daha fazla önemsenmesi gerektiğini şu sözlerle açıkladı: “Elektronik para ve ödeme kuruluşları olarak Dünya Bankası araştırmalarına göre Türkiye'de herhangi bir finansal hizmet kullanmayan ve hesabı olmayan 25 milyondan fazla kitleye erişerek onları finans dünyasının içine çekmeye çalışıyoruz. Tamamen BDDK'ya tabi olarak faaliyetlerini sıkı düzenlemeler çerçevesinde yürüten şirketleriz. Yeni finansal hizmetlerin kullanılması ve bu sayede dünya ile rekabet etme koşullarına erişimin mümkün olabilmesi için neler yapabileceğimizi anlatabileceğimiz böylesi bir dönemde Bitcoin gündemde gereksiz derecede fazla yer tutuyor. Kripto para dünyası çok geniş ve hem fintekler hem de son kullanıcılar açısından farklı fırsatları barındırıyor. Bununla birlikte bu dünyayı sadece Bitcoin ekseninden, yatırım amaçlı görmek doğru değil. Bitcoin'in çok daha olumlu ve ülkemize katma değer sağlayacak alanları ortaya çıkarmamıza ve anlatmamıza engel olduğunu düşünüyorum.”

 

"
En Çok Okunan Haberler

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?