`Borçlar 20 yıl ertelensin`

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan alacaklılarıyla anlaşmazlığa düşen ve IMF’ye 1.6 milyar euro’luk borcunu ödemediği için iflas sürecine giren komşuda sular durulmuyor.

04.07.2015 Cuma 10:49

Güncelleme : 04.07.2015 Cuma 13:29

 Pazar günü alacaklıların teklifini referandumda oylamaya hazırlanan Yunanistan’da, ‘evet’ ve ‘hayır’ cephesi atbaşı gidiyor. Sandıktan evet çıkarsa istifa edeceğini duyuran Başbakan Çipras dün televizyondan yaptığı açıklamada, borçların ödenebilirliğini sağlamak için borçların yüzde 30’unun silinmesi, kalan borçların da 20 yıl ödenmemesi gerektiğini açıkladı.Çipras referandumunu, Yunanistan’ı “imha sirenlerini susturacak bir sorumluluk ve demokrasi anı” olarak tanımladı. Alacaklıların teklifinin reddedilmesinin Avrupa’yı ret anlamına gelmeyeceğini belirten Çipras, “Pazartesi ortak geleceğimizle yüzleşeceğiz, hiçbir şeyin bizi bölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

'RESMEN' TEMERRÜD

Atina yönetimi, sandıktan hayır çıkması durumunda, Euro Bölgesi’nden ayrılmak zorunda olmayacaklarını ve yeni borç pazarlığı için ellerinin güçleneceğini düşünüyor. Yunan Avgi gazetesinin dünkü son anketine göre Yunanlıların yüzde 43’ü ‘hayır’, yüzde ‘42.5’i evet oyu verme niyetindeyken kararsızların oranı da yüzde 9. Bu arada dün Avrupa Birliği İstikrar Fonu, Yunanistan’ın resmen temerrüde düştüğü açıklamasını yaptı. Referandum bitene kadar bu durumun acil bir sonucunun olması beklenmiyor.   Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean - Claude Juncker, Yunanistan’ın kurtarma paketinin uzatılmasına ilişkin referandum  sonucunda ‘hayır’ kararı almasının, Yunanistan’ın müzakereler kapsamında pozisyonunu dramatik olarak zayıflatacağını söyledi. 

BANKALARDA 1 MİLYAR EURO KALDI

Yunan halkı sermaye sınırlamalarının geterildiği ülkede, finansal güçlüklerle boğuşmayı sürdürüyor. ATM’lerden para çekme sınırı 60 euro’da tutulmaya devam ederken, emekliler kendileri için açılan bankalardan en fazla 120 euro çekebildi. Bazı emeklilerin bu durum karşısında isyan ettiği görüldü.
Yunan Bankalar Birliği, bankalarda 1 milyar euro kaldığını, paranın pazartesiye kadar yeteceğini, ancak sonrasının ECB’ye bağlı olduğunu duyurdu. Bu arada Başbakan Çipras, IMF’nin Yunan borcunun sürdürülebilir olmadığına dair son açıklamasının kendilerini doğruladığını savundu.

IMF Yunanistan’ın gelecek 3 yıl içinde 50 milyar euro’luk finansmana ihtiyacı olacağını ve müzakere edilen yapısal reformların uygulanmamasının ülkenin borçlarının bir kısmının silinmesini gerektirebileceğini belirtti. IMF’nin borçlarını tahsil edemediği Yunanistan için hazırladığı analiz raporunda, ülkenin hali hazırda yüksek olan borçlarının son dönemdeki politika değişiklikleri nedeniyle “sürdürülemez” hale geldiği ifade edildi. Kamu borcu gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 177.2’sine karşılık gelen Yunanistan, Euro Bölgesi’nde en yüksek borçlanma oranına sahip ülke olmasıyla dikkati çekiyor

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?