Borsa İstanbul`da `gong` Trabzon Limanı için çaldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ’nin halka arzının, liman işletmeciliği alanında bir ilk olmasıyla dikkati çektiğini belirterek, “Ayrıca, arz paylarının tamamının yurt içinde gerçekleşecek olması da son derece önemlidir ve değerlidir.” dedi.

24.01.2018 Cuma 11:33

Güncelleme : 24.01.2018 Cuma 11:34

Albayrak Grubu’nun işletme hakkına sahip olduğu Trabzon Liman  İşletmeciliği AŞ’nin halka arzı vesilesiyle düzenlenen törende Bakan Faruk Özlü,  Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Trabzon Liman  İşletmeciği AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, Albayrak Grubu Üst  Yöneticisi (CEO) Ömer Bolat, Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer  Ermiş ve Deniz Yatırım Genel Müdürü Melih Akosman’ın katılımıyla gong çalındı.
 
Gong töreninde konuşan Özlü, 2018 yılının ilk halka arzı olan, Trabzon  Liman İşletmeciliği AŞ’nin, Borsa İstanbul ve halkla buluştuğu törende  bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.
 
Bugün halka arz edilen Trabzon Liman İşletmeciliği’nin, borsaya ve  yatırımcılara hayırlı olmasını, Türkiye’ye güç katmasını dileyen Bakan Özlü,  şunları kaydetti:
 
“Bu halka arz, liman işletmeciliği alanında bir ilk olmasıyla dikkat  çekmektedir. Ayrıca, arz paylarının tamamının yurt içinde gerçekleşecek olması da  son derece önemlidir ve değerlidir. Trabzon Limanı, büyüyen, gelişen, kalkınan  Türkiye’nin sembollerinden biridir. İpekyolu’nun son durağı ve Doğu Karadeniz’in  en büyük ve en modern limanı olan Trabzon Limanı, ülkemizin dışa açılan aydınlık  pencerelerinden biri olmaya adaydır. Ülke ekonomimize çok ciddi katkıları bulunan  Trabzon Limanı, Albayrak Grubu ile birlikte profesyonel bir işletmecilik yapısına  kavuşmuştur. Liman işletmeciliği, yaşadığımız çağda, en stratejik sektörlerden  biri haline gelmiştir. El yordamıyla ve klasik yöntemlerle limanlar işletilmez.  Denizcilik, son derece dinamik bir sektördür. Bu yüzden limanlara bir bütün  olarak yaklaşmak gerekir.”
 
Özlü, bu anlamda Albayrak Grubu’nun Trabzon Limanı’nda farkını ortaya  koyduğunu anlatarak, “45 milyon dolar makine parkı yatırımı sayesinde limanın  yıllık 4 milyon ton olan elleçleme kapasitesi, 10 milyon tona çıkmıştır.” dedi.
 
Limanların Türkiye’nin göz bebeği olduğunu aktaran Özlü, dış ticaretin  ve ihracatın temel dayanağının limanlar olduğunu kaydetti.
 
Özlü, 2017 yılında 392 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşıldığını  belirterek, dış ticaret hacminin, çok önemli bir payını deniz yoluyla  gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
 
1980 yılında deniz yoluyla 23 milyon ton ticari yük taşırken, bugün  400 milyon tondan fazla yük taşımaya başladıklarını ifade eden Özlü,  “Denizlerimiz ve limanlarımız, sadece mallarımızı, yüklerimizi, ürünlerimizi  değil, 80 milyon vatandaşımızın geleceğini sırtlıyor. Denizlere hakim olmak  demek, ticarete hakim olmak demektir. Denizlere sadece askeri alanda hakim  olunmaz. Daha da önemlisi limanlarla, konteynerlerle, gemilerle, ticaretle hakim  olunur.” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE HERKES İÇİN GÜVENİLİR BİR LİMAN”
 
Özlü, Türkiye’nin Karadeniz’de, Marmara’da, Ege’de ve Akdeniz’de,  modern limanlarıyla, gemileriyle ve işletmecilik anlayışıyla göz doldurduğunu  vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Türkiye’nin büyümesinin arkasındaki en önemli unsur, güven ve  istikrardır. Bugün burada olduğu gibi limanlarımıza ve denizlerimize yapılan  yatırımların arkasında da işte bu güven vardır. Türkiye, herkes için güvenilir  bir limandır. Böyle olmaya da devam edecektir. İstikrarımızı bozmaya kimsenin  gücü yetmeyecektir. Ülkemiz, toprak bütünlüğümüze kastedenlerle, amansız bir  mücadele halindedir. Biz, her türlü ekonomi savaşından nasıl alnımızın akıyla  çıkmayı başardıysak, Allah’ın izniyle beka savaşından da galip çıkacağız. Düşmana  inat büyümeye, kalkınmaya, yatırım yapmaya devam edeceğiz. Milli ve yerli  duruşumuzdan, bir milim geri adım atmayacağız.”
 
Özlü, teröristlere karşı mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)  mensuplarından şehadet mertebesine eren Musa Özalkan, Oğuz Kağan Usta, Mehmet  Muratdağı’na Allah’tan rahmet, TSK’ya Allah’tan muvaffakiyet diledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma