Botsvana ekonomisi elmasa alternatif arayışında

Dış ticarette büyük oranda elmasa bağımlı olan Botsvana`nın yeni Devlet Başkanı Masisi, ülkede ticari çeşitlilik arayışına girdi.

02.04.2018 Cuma 17:14

Güncelleme : 03.04.2018 Cuma 09:45

Güney Afrika ülkesi Botsvana'da yeni Devlet Başkanı  Mokgweetsi Masisi, ülkedeki en büyük ekonomi unsuru olan elmasa alternatif  yaratmak için madencilik, turizm, hayvancılık ve finans sektörlerine ağırlık  verilmesi gerektiğini bildirdi. 
 
Devlet Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya  göre, görevi bırakma kararı alan Seretse İan Khama'nın yerine geçen Masisi,  işsizlik ve ekonomik krize çözüm bulmak için birçok sektörde çeşitlenmeye ve  uzmanlaşmaya gidilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
 
Masisi, yaptığı değerlendirmede, "Hükümet ekonomi alanında çeşitliliğe  gerçek bir çözüm bulabilmek için elmas, turizm, hayvancılık, madencilik ve  finansal gibi birçok sektörde, organize ilerleme uygulamalarına öncelik verecek.  Ayrıca, özel ekonomi alanları uygulamalarına hız verilecek. Bu alanlar ülkenin  sosyoekonomik gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
  
Ekonomik çeşitliliği sağlamak için özel sektöre daha fazla önem  verilmesi gerektiğini belirten Masisi, "Hükümet ve özel sektör arasındaki iş  birliği geliştirilmeli ve özel sektör güçlendirilmeli. Bu, ülkenin ekonomik  durumunun geliştirilmesi, iş olanakların artırılması ve çeşitlenmesiyle  sürdürülebilir zorunlu bir ekonomi hedeftir." değerlendirmesinde bulundu.
 
İhracatının büyük çoğunluğunu elmas üzerinden yapan Botsvana,  Rusya'nın ardından en büyük ikinci elmas üreticisi konumunda bulunuyor. Son  dönemde Rusya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin elmas sektöründe yatırımlarını  artırarak güçlenmesi ile ülke ekonomisinin elmas bağımlılığı tartışma konusu  olmuştu.
 
Ülkeyi 10 yıl yöneten ve eski bir ordu komutanını olan Khama'nın  görevi bırakmasının ardından yerine geçen eski Başkan Yardımcısı Masisi, gelecek  yıl yapılması planlanan seçimlere kadar başkanlık koltuğunda oturacak.
 
Masisi'nin politikaya atılmadan önce eğitimci olarak görev yapması, "ülke yönetiminin askeri kökenli politikacıların hakimiyetinden sivillere geçişi"  olarak gösteriliyor.
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak