Brezilya`yı sarsan skandalda flaş gelişme!

Brezilya`yı sarsan “petrolao” skandalında adı geçen üç lobici aldıkları rüşvetleri iade edecek

06.08.2015 Cuma 11:26

Güncelleme : 06.08.2015 Cuma 11:46

Dilma Rousseff hükümetine zor günler geçirten Brezilya'yı sarsan “petrolao” skandalında adı geçen üç lobici aldıkları rüşvetleri iade edecek.

Brezilya ulusal petrol şirketi Petrobras yolsuzluğuna karışan üç “nedametçi” kabul ettikleri toplam 247 milyon reali (yaklaşık 70 milyon doları) iade edecek. 

Folha de Sao Paulo'da yer alan habere göre, 70 milyon dolarlık tutarı Hollandalı SMB şirketi lobicisi Julio Faerman 54 milyon dolar, Milton Pascowitch (11,5 milyon dolar) ve kardeşi Jose Adalfro Pascowitch (6 milyon dolar) olarak Petrobras kasasına aktaracaklar.

Daha önce Petrobras eski yöneticisi Pedro Barusco 97 milyon dolar iade etmişti. Folha de Sao Paolu gazetesi, özellikle Milton Pascowitch'i itiraflarının  Lula de Silva iktidarının kabine başkanı Jose Dirceu Petrobras yolsuzluğuyla ilgili mahkum edilmesinde etkili olduğunu, Dirceu ve Pascowitch'in birlikte İşçi Partisi PT'ye kaynak aktardığını yazdı.  Ancak sadece yasal yollardan partiye ekonomik destek kabul ettiklerini söyleyen  İşçi Partisi, iddiaları reddediyor.

ESKİ BAŞKAN 7,5 MİLYON DOLAR RÜŞVET ALMIŞ

Brezilya Yargıtay Başsavcılığı, son açıkladığı belgelerle eski başkan Fernando Collar de Mello Petrobras'ın iş yaptığı firmalardan en az 7,5 milyar dolar rüşvet kabul ettiğini iddia ediyor. 1990-92 yılları arasında Brezilya Başkanı olan De Mello, bir yolsuzluk skandalı nedeniyle istifa etmişti. Hali hazırda Dilma Rouseff hükümetini destekleyen koalisyonun parçalarından Brezilya Emekçi Partisi PLB'nin senatörü olan De Mello'nun bizzat Petrobras'ın hesaplarına göre 2 milyar doları zimmetine geçiren politikacıların içinde yer aldığı düşünülüyor.  Brezilya cumhuriyet savcılığına göre
ise  Fernando de Mello'nun aldığı rüşvet  7,5 milyon dolar civarında.

DOLAR SON 12 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Brezilya başkanı Dilma Rousseff'in tek derdi Petrolao skandalı değil. Enflasyon, ekonomik durgunluk ve artan işsizlik oranı gibi sorunların yanında, Amerikan doları karşısında son 12 yılın en büyük değer kaybına ulaşan Real de İşçi Partisi iktidarını epeyce sıkıntıya sokmuş durumda. Bir önceki güne göre %0,33 değer kaybeden Dolar-real paritesi 3.50 sınırına dayandı. Dolardaki hızlı yükselişi durduracak gerekli önlemler alınmazsa yılsonuna kadar 3,7 sınırına ulaşabileceği uyasında bulunuyor.

2014 yılında ABD doları karşısında %13 değer kaybeden Real, 2015'in ilk 8 ayında geçtiğimiz salı günü itibariyle şimdiden %23 geriledi.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma