Bu yanlışı düzeltmek için her yıl 7 trilyon dolar gerekiyor

Dünya liderleri Paris iklim anlaşmasının uygulanması için taahhüt verirken ABD Başkanı Trump’ın tutumu nedeni ile henüz ciddi bir adım atılabilmiş değil. Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre atmosferdeki karbon dioksit gazanın makul seviyelere çekilmesi için en az 80 yıl boyunca her yıl 6,7 trilyon doların harcanması gerekiyor.

21.07.2017 Cuma 11:55

Güncelleme : 24.07.2017 Cuma 07:30

Sanayileşmenin etkisi ile üretilen sera gazinin verdiği tahribatın boyutu her geçen gün daha da artarken bu sorunu ortadan kaldırmak isteyen lider ülkeler bir dizi karar almıştı. Ancak diğer liderler, Paris iklim anlaşmasının uygulanması için taahhüt verirken ABD Başkanı Trump’ın tutumu nedeni ile henüz ciddi bir adım atılabilmiş değil.

Dünya devleri uzlaşmaya çalışırken bir anlaşma olması durumunda dahi zararın ortadan kaldırılması hiç de kolay görünmüyor.

Columbia Üniversitesi James Hansen’ın liderliğinde gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre eğer dünya karbon dioksit gazının azaltılmasını ertelemeye devam ederse bu gazın atmosferden makul seviyelere indirilmesi için en az 80 yıl boyunca her yıl 6,7 trilyon doların harcanması gerekiyor.

Tüm dünyanın şu an savunma için yaptığı harcamanın yıllık yaklaşık 2 trilyon dolar olduğu dikkate alındığında karbon emisyonunun zararını ortadan kaldırmak için harcanması gereken miktarın devasa büyüklüğü de daha iyi anlaşılıyor.

Endüstri devriminden önce 280 ppm seviyesinde olan karbon dioksit miktarı günümüzde 400 ppm’e kadar yükselmiş durumda. Bu seviyenin en azından 350 ppm’e düşürülmesi gerekiyor.

Araştırmaya göre Paris Anlaşması’nda ortaya konan hedefler tutturulsa dahi karbon dioksit seviyesi hala 350 ppm seviyesinin üzerinde kalmaya devam edecek.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak