`Buğday üretimi ihtiyacı karşılamaya yetiyor`

Tarım ve Orman Bakanlığı`ndan, ülkedeki buğday üretiminin ihtiyacı karşılamaya yettiği, ithal edilen buğdayın ise ihraç edilen ürünlerin ham maddesi olarak kullanıldığı bildirildi.

08.02.2019 Cuma 14:38

Güncelleme : 08.02.2019 Cuma 17:18

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, un, makarna, bulgur, bisküvi, irmik gibi buğday mamullerinin ihracatının ülke ekonomisine uzun yıllardır katma  değer kazandırdığı aktarıldı.

Açıklamada, "2002'den bugüne kadar 15 milyar dolarlık 54 milyon ton  buğday ithalatına karşılık, buğday karşılığı olarak 27 milyar dolar tutarında 68  milyon ton ihracat gerçekleştiril. Dolayısıyla bu süre zarfında ülke ekonomisine  12 milyar dolar katma değer sağlandı. Ülkemiz dünya un ihracatında 2002 yılında  11'inci sırada yer alırken, 2005 yılından itibaren yıllara göre 1'inci ve 2'nci  sıralarda yer aldı. Yine ülkemiz dünya makarna ihracatında 2002 yılında 7'nci  sırada yer alırken, 2005 yılından itibaren 2'nci sırada yer aldı."  değerlendirmesinde bulunuldu.

İTHAL EDİLEN BUĞDAY İŞLENİYOR

Türkiye'nin yıllık buğday üretim miktarının ortalama 21 milyon ton,  tüketim miktarının ise 19-20 milyon ton olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar  kaydedildi:

"Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemizin buğday üretimi  tüketimimizi karşılamaya yetiyor. Ülkemizin yıllık yaklaşık 4 milyon ton  civarında buğday ithalatı bulunuyor. Gerçekleştirilen bu ithalat da büyük ölçüde  un, makarna, bisküvi, irmik ve bulgur gibi ürünlerin üretimi için kullanılıyor,  bu ürünler ise ihraç ediliyor. Yani ithal edilen buğday ihraç edilen ürünlerin  ham maddesi olarak kullanılıyor. Bu sayede yurt içi ürün arzı üzerinde baskı  oluşmaksızın dışarıdan alınan ürünler işlenerek, katma değeri yüksek mamul madde  olarak pazarlanıyor. Bu bilgiler ışığında ülkemizin net ihracatçı ülke konumunda  olduğu da açıkça görülüyor. Neticede, buğday üretimi ihtiyacı karşılamaya  yetiyor."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma