Bütçe açığı nisanda 3 milyar TL oldu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Ağbal, "Bütçe nisanda 3 milyar lira, ocak-nisan döneminde ise 17,9 milyar lira açık vermiştir. Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığı 11,9 milyar lira seviyesindedir" dedi.

15.05.2017 Cuma 11:10

Güncelleme : 16.05.2017 Cuma 08:02

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin nisanda 3 milyar  lira, ocak-nisan döneminde ise 17,9 milyar lira açık verdiğini belirterek,  "Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında  ilk dört ayda bütçe açığı 11,9 milyar lira seviyesindedir." ifadelerini kullandı.

Ağbal, bu yılın nisan ve ocak-nisan dönemine ilişkin bütçe uygulama  sonuçlarını değerlendirdi.

Geçen ay bütçenin 3 milyar lira, ocak-nisan döneminde ise 17,9 milyar  lira açık verdiğini bildiren Ağbal,  ancak ertelenen sosyal güvenlik primlerinin  geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığının 11,9 milyar lira  düzeyinde olduğunu kaydetti.

Ocak-nisan döneminde toplam bütçe harcamalarının 215,7 milyar lira,  faiz hariç giderlerin ise 193,6 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade eden  Ağbal, ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının etkisiyle  bütçe açığının yılın ilk dört ayında geçen yıla göre daha yüksek olduğunu  belirtti.

'VERGİ GELİRLERİNDEKİ ARTIŞ TRENDİ SÜRECEK'

Ağbal, ekonomide ortaya çıkan canlanma ve geçici uygulamaların sonra  ermesi ile bütçe açığındaki artış trendinin daha ılımlı bir seviyeyeye doğru  gelişme göstereceğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nisanda vergi gelirleri yüzde 14,3 artış göstermiştir. Bu oran, vergi  gelirlerinde 2017 yılının tamamı için öngördüğümüz yüzde 11,4’lük artış oranının  üzerindedir. Vergi türleri itibarıyla artış oranlarına bakıldığında, bu artışlar  üretim, tüketim ve ekonomik aktivitelerde canlanmayı işaret etmektedir.

Önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmada devam edecek olumlu  gelişmelerle birlikte, vergi gelirlerindeki artış trendi sürecektir. 2017 yılı  bütçesinde bir taraftan ekonomik büyümeyi destekleyen politikalar sürdürülürken,  diğer taraftan bütçe açığının sürdürülebilir seviyelerde kalması noktasında  gerekli kararlılık devam edecektir."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma