`Büyüme için reformları hızla uygulamaya koyacağız`

Maliye Bakanı Naci Ağbal, orta ve uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformları hızla uygulamaya koyacaklarını söyledi

10.12.2015 Cuma 11:44

Güncelleme : 10.12.2015 Cuma 14:27

Maliye Bakanı Naci Ağbal, orta ve uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformları hızla uygulamaya koyacaklarını bildirdi.

Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Siyasi belirsizlik, artan jeopolitik gerginlikler ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle güven ortamının önemli ölçüde bozulduğu üçüncü çeyrekteki yüzde 4'lük büyüme rakamının önemine değinen Ağbal, bu dönemde büyümeye net ihracatın katkısının 0,1 puan, iç talebin katkısının da 3,9 puan olduğunu ifade etti.

Bu dönemde büyümeye en büyük katkı yapan iç talep bileşeninin 3 puan ile "tüketim" olduğunun altını çizen Ağbal, "1 Kasım seçim sonuçları ile siyasi belirsizliğin son bulması, hem tüketici hem de reel sektör güvenini büyük bir hızla artırmıştır. Öte yandan başta sanayi üretimi olmak üzere satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve kapasite kullanım oranı gibi son çeyreğe ilişkin göstergeler de bu dönemde ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin bu olumlu görünüm yıl sonu büyümesinin OVP'de beklediğimiz yüzde 3'ün üzerinde olabileceğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, son 13 yılda uygulamaya konulan yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna işaret ederek, güçlü mali dengeler, sağlıklı bankacılık ve dinamik özel sektör ile artan istihdamın bunun ispatı olduğunu belirtti.

Orta ve uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformları hızla uygulamaya koyacaklarına vurgu yapan Ağbal, "Bu yolda en büyük dayanağımız halkımızın bize verdiği büyük destekle oluşan siyasi güven ortamıdır" ifadesini kullandı.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi