`Çeklerde karekod uygulaması 1 Ocak`ta başlıyor`

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken "Çeklerde karekod uygulaması 1 Ocak`ta başlıyor. Çeke duyulan güven artacak, karşılıksız çek olayları azalacak" dedi.

30.12.2016 Cuma 13:40

Güncelleme : 30.12.2016 Cuma 15:48

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)  Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çeklerde karekod uygulamasıyla yeni yılda çeke  duyulan güvenin artacağını, karşılıksız çek olaylarının azalacağını belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, çeklerde seri numarasıyla karekod  bulunması zorunluluğunun 1 Ocak 2017’de başlayacağını anımsatarak esnafı uyardı.

Yeni uygulama ile piyasalarda çeke duyulan güvenin artacağını,  karşılıksız çek olaylarının azalacağını ifade eden Palandöken, bankaların  karekodsuz çek yaprağı veremeyeceğine dikkati çekti. Esnafın elinde 31 Aralık  2016'dan önce basılan çekler varsa, bunların geçerli olacağına işaret eden  Palandöken, şunları kaydetti:

"Karekodlu çeki düzenleyen lehtar, teslim aldığı çeki sisteme  kaydedecek. Çek ile alan-veren ve düzenleyen taraflara erişim karekod ile  sağlanacak. Çeki düzenleyip veren tüzel kişiyle ilgili oluşacak değişiklikler,  şahsın sorumluluğunu devam ettirecek. Tarihli ve süresinde ibraz edilen çekle  ilgili karşılıksız işlem yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, şikayet  üzerine her bir çekle ilgili bin 500 güne kadar adli para cezası verilecek.  Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı olanlar yasak süreleri içinde  şirketlerinin yönetiminde görev yapamayacak. Çek hesabı açma yasağı olanlar, risk  merkezince bankalara bildirilecek. Çekle ilgili verilen para cezalarını  ödemezlerse cezaları hapis cezasına çevrilecek."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak