Çelik ihracatı ilk iki ayda 2,3 milyar dolara ulaştı

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artışla 3,2 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 27,5 artışla 2,3 milyar dolara yükseldi.

06.03.2018 Cuma 17:11

Güncelleme : 07.03.2018 Cuma 10:20

Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, çelik  sektörü miktar ve değer bazında ihracat artışını Ocak-Şubat 2018 döneminde de  sürdürdü. Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2018 yılı Ocak-Şubat  dönemi verilerine göre, Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın  aynı dönemine göre yüzde 1,3 artışla 3,2 milyon tona ulaşırken, sektörün değer  bazındaki ihracatı yüzde 27,5 artışla 2,3 milyar dolara yükseldi.
 
Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına  giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2018 yılının ilk iki  ayındaki toplam çelik ihracatı, miktar bazında 3,3 milyon ton, değer bazında ise  2,6 milyar dolar oldu.
 
Ocak-Şubat 2018 döneminde sektörün bölgeler bazında yaptığı ihracat  incelendiğinde Avrupa Birliği’ne ihracatın önemli oranda arttığı görüldü.  Bölgeler bazında lider olan Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 62 artış ile 1,3  milyon tona yükseldi. Avrupa Birliği’ni 714 bin tonla Orta Doğu, 217,3 bin tonla  Kuzey Amerika ülkeleri ve 211 bin ton ile Kuzey Afrika ülkeleri, 203 bin ton ile  Orta ve Güney Amerika ülkeleri izledi.

ABD’YE ÇELİK İHRACATI YÜZDE 60 AZALDI
 
Çelik sektörünün yılın bu döneminde miktar bazında ihracatta en fazla  artış yakaladığı ülkeler, İtalya, Belçika, Almanya, Hollanda ve İsrail olarak  sıralandı. Belçika’ya çelik ihracatımız yüzde 154, Hollanda’ya yüzde 123, Almanya  yüzde 122, İtalya yüzde 117 gibi yüksek oranlarda artış gösterdi.
 
İsrail, Almanya ve Hollanda’ya inşaat çeliği ile birlikte filmaşin  ihracatında artış yaşanırken, İtalya’ya ve Belçika’ya yassı sıcak ihracatı arttı.  Aynı dönemde en büyük düşüşlerin ise ABD ve Fas’ta gerçekleştiği görüldü. ABD’ye  çelik ihracatı yüzde 60 azalırken, Fas’taki düşüş yüzde 58 oldu.
 
Ocak-Şubat 2018 döneminde en çok ihraç edilen çelik ürünleri  sıralamasına bakıldığında ilk sırada yüzde 19,32’lik düşüşüne rağmen, 1 milyon  ton ile inşaat çeliği yer aldı. İnşaat çeliğini ise 539 bin tonla yassı sıcak,  312 bin tonla dikişli boru, 264 bin ton ile filmaşin ve 247 bin tonla profil  izledi.
  
ŞUBAT AYI ÇELİK İHRACATI 1,1 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ
 
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2018 yılı şubat ayı  ihracatı ise 2017 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 3,4 azalış  ile 1,6 milyon ton olurken, değerde yüzde 24 artış ile 1,1 milyar dolara  yükseldi.
 
Şubat ayında çelik ihracatında miktar bazında en fazla artışın  gerçekleştiği ülkeler İtalya, Belçika, Almanya ve Mısır şeklinde sıralandı.  Belçika’ya ihracatın yüzde 400 gibi rekor seviyede arttığı görüldü. Dikkat çekici  bir ihracat artışı ise çelik sektörünün bir süredir önemli kayıplar verdiği  Mısır’da yaşandı. Şubat ayında Mısır’a çelik ihracatımız 2017 şubat ayı ile  karşılaştırıldığında yüzde 341 arttı.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim  Kurulu Başkanı Namık Ekinci, şunları kaydetti:
 
“Bu dönemde çelik ihracatımız açısından en önemli gelişme ABD Başkanı  Donald Trump’ın tüm dünyadan gelen tepkilere kulaklarını tıkayarak yerli çelik  sanayini korumak adına gündeme aldığı Section 232 yasasıydı. Çelik ithalatına  yüksek vergi tedirginliği nedeniyle ihracatta bir yavaşlama söz konusuydu ve bu  da ihracat rakamlarımıza olumsuz şekilde yansıdı. ABD’ye ihracatımız yılın ilk  iki ayında sert bir şekilde düştü. Ocak-Şubat döneminde ABD’ye miktarda yüzde 60  azalışla 195 bin ton, değerde ise yüzde 45 düşüşle 134,6 milyon dolar ihracat  gerçekleştirdik. Başkan Trump, nisan ayını beklemeden sadece Türkiye değil  dünyanın merakla beklediği çelik kararını açıkladı.Tüm ülkelere yüzde 25 oranında  ithalat vergisi kararını Türkiye açısından 'kötünün iyisi oldu' şeklinde  yorumlayabiliriz.
 
Eğer bizim de aralarında olduğumuz 12 ülkeye yüzde 53 vergi seçeneği  hayata geçseydi bu Türk çelik sektörüne ABD pazarının kapanması anlamına gelirdi.  Haksız bir karar olmakla birlikte tüm ülkelere eşit oranda yüzde 25 vergi  getirilmesi ABD’ye çelik ihracatımızın şimdilik devam edeceğine işaret ediyor.  Trump, yalnızca çelik sektörünün değil tüm yerli üreticilerin ve halkın  menfaatlerini göz önünde tutmalıydı ancak halkının ve çeliği girdi olarak  kullanan sanayicisinin zararına rağmen açık ara yerli çelik üreticilerinin  tarafını tutmuştur. Sonuç olarak ABD’nin kendi ekonomisi açısından son derece  olumsuz etkileri olacağını düşündüğümüz bu kararın çok uzun süre  uygulanabileceğini zannetmiyorum.”
 
Ekinci, ABD’deki düşüşe karşın çelik ihracatının yılın ilk iki ayında  miktar ve değer bazında yükselişini sürdürmesinin sevindirici olduğunu  belirterek, bu yükselişte İtalya, Belçika, Hollanda ve Almanya gibi AB ülkelerine  yapılan ihracattaki artışların büyük payı olduğunu kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma