`Cep`te ek vergi tehdidi 6 ay `zaman` kazandı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “Asla olmayacak” açıklamasına karşın ithal cep telefonlarında yürütülen ek vergi soruşturması, 9 aylık yasal süre sona erdiğinde kapatılmadı. Bunun yerine 6 aylık ek süre hakkı kullanıldı.

07.09.2015 Cuma 08:27

Güncelleme : 07.09.2015 Cuma 09:46

Ekonomi Bakanlığı, cep telefonlarına ek vergi getirmeye yönelik açtığı korunma önlemi soruşturmasını 6 ay uzatma kararı aldı. Yeni takvime göre soruşturmanın en geç Mart 2016’da tamamlanması gerekiyor. Bilindiği gibi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2 Temmuz’da cep telefonu, tablet bilgisayar ve elektronik ürünlere ek vergi geleceğini açıklamıştı. Zeybekci, 17 Ağustos’ta ise “Vergi asla olmayacak” diyerek ek vergiden vazgeçildiğini söylemişti. Zeybekci’nin açıkladığı ürünlerden halihazırda sadece ithal cep telefonu için soruşturma yürütülüyordu.

Habertürk'ün haberine göre, Aralık 2014’te açılan soruşturmanın mevzuata göre olumlu veya olumsuz 9 ay içinde sonuçlandırılması gerekiyordu. İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği’ne göre 9 ay içinde sonuçlanmayan bir soruşturma tek seferliğine 6 ay daha uzatılabiliyordu. Zeybekci’nin açıklamaları sonrasında soruşturmanın bir önlem kararı alınmadan kapatılması bekleniyordu. Dokuz aylık süre 5 Eylül’de sona erdi. Ekonomi Bakanlığı ise soruşturmayı kapatmayıp, mevzuattaki uzatma hakkını kullandı. Böylelikle soruşturmanın en geç 5 Mart 2016’da karara bağlanması gerekliliği ortaya çıktı. Bakan Zeybekci, “Hükümetimizin tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi gibi uygulaması asla olmayacak. Ama cep telefonunun Türkiye’de üretilmesini destekleyici, teşvik edici kararlarımız var. İnşallah yakın gelecekte sonuçlarını alacağız” sözleriyle, üretimi çekme yönünde planlar yapıldığını açıklamıştı.

DEVLER TARAF OLDU

Bugüne kadar soruşturmaya taraf olarak, Ekonomi Bakanlığı’na ek vergi getirilmemesi yönünde görüş gönderen uluslararası yabancı markalar oldu. Samsung, Nokia, LG, Huawei ve ZTE doğrudan yazılı görüş veren markalar arasında yer aldı. Ayrıca Vodafone Türkiye de soruşturmada taraf olarak ek vergiye karşı çıkan görüş yolladı. Şirketlerin yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu, Tayvan Ekonomik Bakanlığı, Çin Makineler ve Elektronik Ürünler Ticaret Odası ek vergi karşısında yer alan kurumlar olarak soruyturmaya katıldı. Cep üreticisi şirketler ve resmi kurumlar cep telefonlarına ek verginin Dünya Ticaret Örgütü uygulamalarına aykırı olduğunu ve gelmesi halinde konuyu bu kuruma taşıyacaklarını bildirmişti.

BİR AYDA 100 BİN FAZLA SATTI

Ek vergi geleceği beklentisinin zirve yaptığı temmuz ayında ortalamanın 100 bin adet üzerinde cep telefonu satıldı.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü