Cibuti`deki `Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi` için çalışmalar hızlandı

Türkiye ile Cibuti arasında son dönemde gelişen ilişkiler, bu ülkede kurulacak "Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi"ne yönelik hazırlıkları hızlandırdı.

24.12.2017 Cuma 11:26

Güncelleme : 25.12.2017 Cuma 09:10

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh'in geçen hafta Türkiye'ye  yaptığı resmi ziyarette, iki ülke arasındaki ekonomik iş birlikleri gündeme  geldi.

Bu kapsamda, Cibuti heyetinin Türk iş dünyası temsilcileriyle yaptığı  görüşmelerde öne çıkan konu, bu ülkede kurulması planlanan Türkiye Özel Ekonomik  Bölgesi oldu.

Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, AA muhabirine,  Guelleh'in Türkiye'ye ziyaretini ve Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi'ne ilişkin  çalışmaları değerlendirdi.

İş adamlarıyla bir araya geldikleri toplantıların yeni fırsatlar ve  işler yaratmada yardımcı olduğunu belirten Dawaleh, "İş çevreleriyle Cibuti'deki  Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi'ni konuştuk. İki ülkenin liderleri bölgenin  geliştirilmesi için ilk aşamada anlaştı." dedi.

Dawaleh, bölgenin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve çok  yakında inşaatının başlayacağını anlatarak, "1,5 sene içinde bölgenin Afrika'daki  Türk yatırımları için hazır olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Bölgenin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmesinin yanı  sıra Türkiye'nin ekonomik kalkınmada Afrika için stratejik pozisyonuna da katkı  yapacağını ifade eden Dawaleh, Türkiye ve Afrika arasındaki ilişkilerin  geliştirilmesinde Türk iş çevresinin çabalarını desteklemekten gurur duyduklarını  söyledi.

Dawaleh, Türkiye ve Cibuti arasındaki mevcut ticaret hacmini yetersiz  bulduklarını, gelecek yıllarda bunu artırmak istediklerini belirtti.

"KURALLARI BİZİM KOYDUĞUMUZ BİR BÖLGE OLACAK"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Cibuti İş Konseyi Başkanı  Fatih Volkan Kazova da Cibuti'nin 2005'ten bu yana Afrika açılımında kendileri  için önemli bir merkez olduğunu dile getirdi.

Cibuti'nin Osmanlı'nın Afrika'daki ilk ticari merkezlerinden biri  olduğunu hatırlatan Kazova, Afrika'ya yeniden bu ülke üzerinden giriş  yaptıklarını kaydetti.

Kazova, geçtiğimiz günlerde Cibuti heyetiyle gerçekleştirdikleri  toplantının amacının yeni yatırımcılar çekmek olduğuna işaret ederek, "Burada  amaç Cibuti'yi Doğu Afrika'da bir ortak olarak görmek. Bu durum, iki ülkenin  liderlerinin yaptığı görüşmeler sonucunda kesinleşti. Biz Doğu Afrika'ya  girişimizi Cibuti üzerinden gerçekleştireceğiz." dedi.

Cibuti'nin küçük ve güvenli bir ülke olduğuna dikkati çeken Kazova,  ülkenin Türkiye ile olan iyi ilişkileriyle yatırımcılar için güvenli bir merkez  olduğunu anlattı.

Kazova, Cibuti'nin Türk iş adamları için enerji, lojistik üretim ve  hafif sanayide iş birliği yapacakları bir ülke olduğunu belirterek, şunları  kaydetti: "Cibuti ile iş birliğini artırma yolunda Türkiye Özel Ekonomik Bölgesi   çok önemli. Burası Türkiye'nin bir büyükelçiliği gibi sınırlarını bizim  çizdiğimiz, içindeki kuralları bizim koyduğumuz bir bölge olacak. Bunu Cibuti  Ticaret Odası ve Ekonomi Bakanlığı ile görüşerek yapacağız. Bölgeyi beraber  işleteceğiz ama bu Türkiye'nin koyacağı kurallarla olacak. Bu da yatırımcıya bir  güven veriyor."

Afrika'daki en büyük sorunun sürdürülebilirlik ve güvenlik olduğuna  dikkati çeken Kazova, söz konusu serbest bölgenin bu sorunları en aza  indireceğini kaydetti.

Kazova, bu bölgede bankacılık sisteminin de olacağını, sağlanacak  vergi avantajlarıyla iş adamlarının kolaylıkla mallarını satabileceğini bildirdi.

Bölgenin, "Türkiye'nin Afrika'ya açılan bir kapısı" olacağını anlatan  Kazova, "Bu kapıyı açabilirsek, daha çok kapıyı açabiliriz. 'Afrika ile ihracatı  50 milyon dolara çıkartalım' diyoruz. Bölge, bunu test edip gördüğümüz bir yer  olacaktır. O yüzden bizim için büyük bir önemi var." diye konuştu.

Kazova, iki ülkenin liderlerinin yaptığı görüşmede Türkiye Özel  Ekonomik Bölgesi'ne ilişkin onayın çıktığını ve çalışmaların Türkiye Odalar ve  Borsalar Birliği önderliğinde yürütüleceğini dile getirerek, "Haziran 2018 gibi  çok kısa sürede bölgenin inşaatına başlanması söz konusu." ifadesini kullandı.

Bölge için Türk şirketlerinden başvuruların gelmeye başladığını  belirten Kazova, 2018'in ilk aylarında ülkeye bir ziyaretin öngörüldüğünü  kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak