Çin, büyüme hedefine ulaşacak

Çin’in yıl sonunda yüzde 6,5-7 büyüme hedefine ulaşmasında sorun yaşanmayacağı düşünülüyor.

20.07.2016 Cuma 11:37

Güncelleme : 20.07.2016 Cuma 12:28

Çin’in yıl sonunda yüzde 6,5-7 büyüme hedefine ulaşmasında sorun yaşanmayacağı belirtildi.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasılanın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 arttığı, enflasyon, kişisel gelir, istihdam ve tüketimde istikrarlı artışlar görüldüğü kaydedildi.

Uzmanlar, bu yılın ilk yarısında Çin ekonomisinin istikrara kavuşma eğiliminin çok açık olduğunu ve başlıca endekslerin makul aralıklarda bulunduğunu, dolayısıyla yıl sonunda yüzde 6,5-7 büyüme hedefine ulaştılmasınında sorun yaşanmayacağı görüşünü savunuyor. Çin'in "13. Beş Yıllık Kalkınma Planı"nın başlangıç yılı olarak, bu yılın ilk yarısındaki ekonomik performans ilgi çekiyor.

Çin hükümeti tarafından açıklanan verilere göre, yüzde 6,7'lik büyüme hızı, piyasanın beklentisine uyuyor. Çeşitli ekonomik endeksler, ekonominin istikrarlı bir şekilde iyiye gittiği sinyali veriyor.

Çin Devlet Konseyi Danışmanı Tang Min, "Bu veriler, zor durumda elde edildi. Uluslararası ekonomik ortam kötüleşmeye devam ederken, Çin'deki reformlar ilerliyor ve yeni ekonomiler yükseliyor.
 
Bu ortamda, yüzde 6,7 büyüme hızının yakalanması hiç de kolay değil" dedi. Verilere göre, bu yılın ilk yarısında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,1 arttı. Mal fiyatları genel olarak istikrarlı durumda. Haziran ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 düştü ve düşüş hızı üst üste 6 ay azaldı. Vatandaşların geliri istikrarlı bir şekilde arttı. Yeni artan istihdam sayısı, tüm yıl hedefinin yüzde 71,7'sini tamamladı. AVIC Securities Baş Ekonomisti Xu Weihong, yapısal iyileşmenin Çin ekonomisinin dikkat çeken noktalarından biri olduğunu belirterek "Bu yılın ilk yarısında ekonomi yapısı iyileşmeye başladı. Bu bir parlak nokta.

Hizmet sektörünün hız kazanmasının yanı sıra, tüketimin büyüme hızı yüzde 10'un üstünde sürüyor" diye konuştu. Ne var ki uzmanlar, yapısal dönüşüme rağmen Çin'in geleneksel itici güçlerinin yerinin kolay doldurulabilir olmadığına işaret ediyor.

Küresel ekonomik toparlanmada yavaşlık, dünya ticaretindeki sürekli durgunluk ve İngiltere'nin AB'den ayrılması gibi dış faktörler de ekonominin üzerinde baskı oluşturuyor.

Bu durumu değerlendiren Çin Halk Üniversitesi Chongyang Finans Enstitüsü Araştırmacısı Bian Yongzu şu önerilerde bulundu: "Yeni ve eski itici güçlerin arasında yer değişiminin hızlandırılması gerekiyor.

Yüksek ve yeni teknoloji sektörleriyle yeni ekonomik modellerin geliştirilmesi çalışmaların ağırlık noktasıdır." Birçok ekonomist, bu yılın ikinci yarısında Çin ekonomisinde yüzde 6,5-7 büyüme oranının korunacağı ve bunun ekonomik yapısal düzeltme için elverişli bir dış ortam yaratacağı görüşünü dile getiriyor. Tanınmış ekonomist Lin Yifu, tüketimdeki istikrarlı artış, yatırım potansiyeli, mevduat havuzu ve döviz rezervlerinin başka ülkelerin sahip olmadığı avantajlar olduğunu ifade etti.

Çin ekonomisinde bu sene yüzde 6,5'i aşan büyüme hızının gerçekleştirilmesinde problem olmayacağını vurgulayan Li Yifu, şöyle konuştu: "Kalkınma potansiyeli büyük, kullanılabilir çok politika aracı var. İnanıyorum ki, politika araçları iyi kullanılırsa, yüzde 6,5'i aşan büyüme oranının sürdürülmesinde sorun yaşanmayacak. "
"
En Çok Okunan Haberler

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Dolar bugün kaç TL? 

Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?