Çin %7 büyüme için teşvikleri hızlandırıyor

Çin’in resmi veriden daha yavaş olan gayrisafi yurtiçi hasılası teşvik hareketlerini açıklıyor.

17.08.2015 Cuma 09:13

Güncelleme : 17.08.2015 Cuma 09:46

Bloomberg anketine göre Çin ekonomisi resmi verinin işaret ettiğinden ve potansiyelinden daha yavaş bir büyüme gösteriyor. Bu da politika yapıcıların teşvik çabalarını neden hızlandırdığını açıklamaya yardımcı oluyor. Yuanın zayıflatılması ihracatı destekleme çabası olarak görülüyor.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Geçtiğimiz hafta Bloomberg anketine katılan 11 ekonomistin medyan tahminine göre ekonomi ilk yarı yılda yüzde 6.3 genişledi. Ancak resmi veriye büyüme yüzde 7 seviyesinde.

Katılımların tüm yıl için verdikleri yanıtlar yüzde 6.6’lık bir büyüme sinyali verdi. Katılımcılardan resmi veri için olan beklentileri değil reel büyüme oranlarını için tahminleri soruldu. Ekonomistler Çin’in potansiyel büyüme hızının 2015 için yüzde 7 olduğunu belirttiler.

Potansiyel ve tahmini reel oran arasındaki genişleme farkı hükümetin gevşek para politikası ile frenlemeye çalıştığı döngüsel yavaşlamaya işaret ediyor. Hükümet öte yandan mali desteği artırırken, para birimini zayıflatıyor. Bloomberg’in aylık gayrisafi yurtiçi hasıla göstergesi bu yıl sürekli yüzde 7’nin altında seyretti ve Temmuz’da yüzde 6.6’lık bir hıza işaret etti.

Frankfurt’taki Helaba Bankası ekonomistlerinden Patrick Franke, “Hükümet ve merkez bankasının bu yıl şimdiye kadar aldığı aksiyonlar ekonomik büyüme ile ilgili belli seviyede bir endişeye işaret ediyor. Bu da gerçek büyümenin yüzde 7’lik büyüme hedefinin altında olduğunun farkında oldukları sinyali veriyor gibi görünüyor” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi