Çin direksiyona geçmek istiyor

450 metrik ton ile dünyanın en büyük altın üreticisi olan Çin, küresel altın fiyatını belirlemede söz sahibi olmak istiyor.

10.07.2015 Cuma 10:31

Güncelleme : 13.07.2015 Cuma 10:18

Dünyanın en büyük altın üreticisi Çin küresel altın piyasalarına yön veren New York ve Londra'nın rolünü ele geçirmek için harekete geçti.

Dünya'nın haberine göre, Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin altın piyasalarında daha fazla kontrolün kendisinde olmasını hedefliyor. Bunun için Pekin'in New York ve Londra'yı geride bırakması gerekiyor.

MarketWatch'un emtia editörü Myra Safong Çin'in altın piyasalarında dizginleri eline almak istediğini kaleme aldı.

Safong yazısında Anthem Vault CEO'su Anthem Blanchard,'ın görüşlerine yer verdi. Çin'in 'altın idealini' değerlendiren Blanchard, " Dünya altın piyasasının fiziksel merkezi durumundaki Çin hükümetinin Şanghay altın borsası öncülüğünde Comex ve diğer altın fiyatlarını belirleyici borsaların elindeki küresel fiyat mekanizmasını ele geçirmesini doğal karşılamak gerekiyor" dedi.

Geçtiğimiz ay Bank of China Londra Külçe Piyasası Birliği'ne üye oldu. İki Çinli banka da üye olmak için sıraya geçti. Uzmanlar Çinli bankaların bu hamlelerinin onlara küresel altın piyayasında daha fazla söz sahibi vereceğini düşünüyor.

"ABD VE İNGİLTERE'NİN FİYATI BELİRLEMESİNİ SİNDİREMİYOR"

GoldForecaster.com'dan Julian Phillips konu hakkında şunları söyledi:

"New York ve Londra dünya altın fiyatlarının belirlendiği iki merkez. Ancak Comex'te 'fiziksel' olarak çok düşük miktarda altın yer alıyor. Çin fiziksel altında dünya devi.

Ancak New York ve Londra'nın altın fiyatlarını belirlemesi Çin'i bu iki merkezin insafına bırakıyor. Dünyanın en büyük altın üreticisi olan Çin'in global altın fiyatını belirlemede pek etkisi yok. Çin, altında 'küçük oyuncu' olan ABD ve İngiltere'nin altın fiyatlarında belirleyici olmalarını sindiremiyor. Çin altın fiyatlarında kontrolün kendisinde olmasını istiyor"  

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma