Çin ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde 2018`in aynı dönemine göre yüzde 6,4 büyüme kaydetti.

17.04.2019 Cuma 10:48

Güncelleme : 18.04.2019 Cuma 11:14

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede bu  yılın ilk çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışı bir önceki yılın  aynı dönemine kıyasla yüzde 6,4 oldu. Söz konusu verideki artış, bir önceki  çeyreğe kıyasla da yüzde 1,4 düzeyinde gerçekleşti.

Ekonomistler, Çin ekonomisinde büyümenin yılın ilk çeyreğinde yüzde  6,3 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyordu. Öte yandan Çin ekonomisi geçen yılı  yüzde 6,6 büyüme oranı ile tamamlamıştı.

Açıklamada, ekonominin küresel belirsizlikler ile yapısal sorunların  yol açtığı aşağı yönlü ekonomik baskılardan etkilendiğine işaret edilerek, reform  ve kalkınma çabalarının sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

EN YÜKSEK BÜYÜME HİZMETLERDE

Bu arada Çin resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, ilk  çeyrekte yüzde 7 ile en yüksek büyümenin görüldüğü sektör hizmetler oldu.  Sektörün GSYH içindeki payı da yüzde 57,3'e ulaştı.

Bu dönemde sanayi sektöründe yüzde 6,1 ve tarımda yüzde 2,7 büyüme  kaydedildi. Büyüme artışının yüzde 65,1'i ise tüketimdeki artıştan kaynaklandı.

Analistler büyüme verilerinin piyasa öngörülerinin üzerinde geldiğini  belirterek, ticaret müzakereleri devam ederken sanayi sektörü ve artan tüketici  harcamalarının büyüme rakamlarını desteklediğini bildirdi.

Buna karşın ilk çeyrek büyümesinin geçen yılki yüzde 6,6'lık oranın  altında kaldığına işaret eden analistler, Çin'in sürdürülebilir büyüme patikasına  döndüğünü belirtmek için erken olduğunu, ivmenin korunması için daha fazla  politika desteği gerektiğini kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma