Çin ihracatında 7 yılın en büyük düşüşü!

Çin`in ihracatı Şubat ayında yüzde 25.4 gerilerken, ithalat yüzde 13.8 daraldı

08.03.2016 Cuma 08:29

Güncelleme : 08.03.2016 Cuma 13:46

Çin'in Şubat ayı dış ticaret verileri açıklandı. Asya'nın en büyük ekonomisinin ihracatındaki düşüş söz konusu dönemde derinleşti. Bu durum, içeride ekonomiyi ayakta tutmaya çalışırken, dış ticaretin büyümeye engel teşkil etmesi ile birlikte, Çinli politika yapıcıların karşı karşıya olduğu güçlükletin altını çiziyor.

Çin'in ihracatı Şubat ayında dolar bazında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 25.4 gerileyerek, Mayıs 2009'dan bu yana en hızlı kaybını yaşadı. İthalat ise yüzde 13.8 gerileyerek, düşüşünü 16'ncı aya taşıdı. Bunun sonucu dış ticaret fazlası 32.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Çin'in bir hafta süren yeni yıl tatili bu yıl Şubat ayına dnk geldi. Bu dönemde ülkede fabrikalar çalışmıyor ve nakliyat duruyor.

Küresel ticaretteki yavaşlama, bu hafta ülkenin ekonomik planlarını oluşturmak için Beijing'de bir araya gelen Çinli liderlerin, büyümeyi hedefledikleri yüzde 6.5-yüzde 7 bandında tutmasını daha zor hale getiriyor. Çin hisse senetleri Salı günü son altı günde ilk kez değer kaybetti.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc Asya ekonomik araştırma eş başkanı Frederic Neumann, "İhracat Şubat ayında tekrar düştü, bu durum küresel talepteki azalmanın altını çiziyor," dedi ve "Küresel sıçramaya yönelik umutlar bu gibi veriler ile azalıyor. Suçu Çin Yeni Yıl tatiline atmak kolay. Ancak sayılarda belirgin hale gelen daha derin sorunlar var" şeklinde görüş belirtti.

Küresel ekonomideki belirsizlikten dolayı, hükümet bu yıl, geçen yılki hedefin tutturulamamasının ardından, Ulusal Halk Kongresi yıllık toplantısında, dış ticaret için hedef belirlemedi.

Şubat ayı verisine yönelik değerlendirmeleri belirsiz hale getiren unsur, imalatçıları ve ihracatçıları siparişleri önceden karşılama ya da ertelemeye yönelten 1 haftalık yeni yıl tatiliydi.

Capital Economics Ltd.'nin Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, ihraattaki düşüşün önemli kısmının tatil dolayısıyla meydana gelen bozulmalardan kaynaklandığını söyledi ve "Mevcut talebin durumu ve mevsimsel etkiler hakkında görüş sahibi olabilmek için ilk çeyreğin tümüne bakmamız gerek" şeklinde konuştu.

Çin'in ihracatı tüm önemli ticaret ortakları karşısında düştü. ABD'ye ihracat yüzde 20'den fazla düşerken, Brezilya, Kanada, Almanya, Fransa, Hong Kong, Japonya ve Asya ülkelerine de geriledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma