Çin ile AB arasındaki yatırım anlaşması yıl sonunda imzalanabilir

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin ile Avrupa Birliği’nin yatırım anlaşmasına dair görüşmeleri hızlandırıp en kısa zamanda anlaşmaya imza atma konusunda kararlı olduğu vurgulandı.

18.09.2020 Cuma 11:59

Güncelleme : 21.09.2020 Cuma 09:47

Çin ve Avrupa Birliği (AB) liderleri, kısa süre önce sona eren Çin-AB Zirvesi’nde yatırım anlaşmasına ilişkin görüşmeleri hızlandırıp yıl sonuna kadar görüşmeleri sonuca bağlama hedefine ulaşacaklarını bir kez daha teyit etti.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre Söz konusu gelişmeyi değerlendiren Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, bunun, Çin ve AB’nin yatırım anlaşmasına verdiği önemin bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, Çin’in de AB’nin de mümkün olduğunca kısa süre içinde üst düzey anlaşmaya varmayı istediklerini kaydetti.

Gao Feng, “Yılın başından bu yana geçen süre içinde Çin ve AB, Covid-19 salgınının üstesinden gelerek görüşme temposunu hızlandırdı, toplamda 6 tur görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmelerde nihai anlaşma metni ve negatif liste konularında büyük ilerleme kaydedildi. Ayrıca iki taraf, adil rekabet konusunda da ilerleme kaydedildiğini teyit etti. Bu, genel görüşme süreci için büyük bir adım niteliğinde” diye konuştu.

32. tur görüşmeler haftaya başlayacak

Gao Feng, iki tarafın liderleri arasında varılan görüş birlikleri doğrultusunda Çin ve AB’nin sonraki görüşme planları hususunda anlaşma sağladığını dile getirerek, 32. tur görüşmelerin gelecek hafta başlayacağını bildirdi.

Gao’nun verdiği bilgilere göre, bir sonraki aşamada iki taraf mevcut olumlu eğilimi koruyup, anlaşma metninin kalan kısmı ve piyasaya erişim gibi konularda çözüm planlarına odaklanarak iki tarafın işletmeleri ile yatırımcılarına yarar getirecek. Sözcü Gao Feng, basın toplantısında Çin ve Almanya arasındaki ikili ticaret hakkında da bilgi verdi.

Gao Feng, Çin ve Almanya'nın birbirlerinin en önemli ticari ortakları olduklarına dikkat çekti. Almanya tarafından verilen bilgilere göre, 2016 yılından bu yana
Çin Almanya’nın en büyük ticari ortağı konumunu korurken, yılın ikinci çeyreğinde ise Almanya’nın en büyük ihracat piyasası oldu.


"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de büyüme beklentileri aştı

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

ABD`de sondaj kule sayısı arttı

Yabancılar Japon tahvili sattı