Çin MB ekonomiye `gizli elini` uzatıyor

24.12.2014 Cuma 09:52

Güncelleme : 24.12.2014 Cuma 09:52

PBOC, Çin ekonomisini borç risklerini ağırlaştırmadan canlandırmaya çalışırken, bunu dikkatleri üzerine çekmeden gerçekleştirmeye çabalıyor




 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sözlü yönlendirmesi, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) artan şeffaflığı ve G-20 ülkelerinin politikalarda iletişimin kurulması taahhüdü vermelerine karşın Çin geçtiğimiz 4 ay içinde en az 4 kez dikkatleri çekmeden ek likidite sağladı. PBOC’un likidite sağlamada kullandığı bankalardan biri China Development Bank Corp.

Çin liderleri, 1990’dan bu yana en yavaş yıllık genişlemeyi kaydetmeye hazırlanan ekonomiyi dengeleme ihtiyacı içinde ve 6 yılda yaklaşık iki katına yükselen borçları kontrol altında almak amacıyla gelişmiş ülkelere göre farklı bir parasal yol izleme arayışı içine girdiler. Ancak gölgede kalmaları ile birlikte spekülatörlerin ortaya çıkması hisse senedi piyasalarının yüzde 20 yukarı çıkmasına neden oldu. Söz konusu yükselişte PBOC’un 21 Kasım’daki faiz indiriminin ek parasal genişleme beklentilerini artırması etkili oldu.

Hong Kong’daki Citigroup Inc. kıdemli Çin ekonomisti Ding Shuang, “İzlenen yol şeffaflık ve verimlilikten yoksun. Bu yılın politikaları için nasıl bir mantıksal yol izlediklerine dair hiçbir fikrimin olmadığını söyleyebilirim” dedi.

Şeffaflık konusunda PBOC Başkanı Zhou Xiaoxhuan’ın geçmiş yorumları politikaların daha açık olmasına yönelik küresel çağrılarına bağlı kalmadığı sinyali verirken, atılan adımların açıklamaya gerekliliği ortadan kaldırmasını tercih ettiğine işaret ediyor. Zhou Mayıs ayında Tsinghua Üniversitesi’nde yaptığı basına kapalı bir konuşmada, Fed’in politika opsiyonlarının daraldığı bir vakitte benimsediği sözlü yönlendirmenin Çin’e fayda sağlamayacağını belirtti. Çin’in atacağı adımlar ile hala net mesajlar verebilecek olanağı olduğunu söyledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak