Çin piyasasının gizemli `Kralı` ifşa oldu

Çin`in hisse senedi piyasasında büyük hareketliliklere yol açan "Kral" lâkaplı yatırımcının kimliği ifşa oldu.

15.04.2016 Cuma 11:44

Güncelleme : 15.04.2016 Cuma 13:07

Çin finansal çevrelerinin “Kral” adını verdiği, dünyanın en büyük ikinci hisse senedi piyasasında benzeri görülmemiş hareketlilğe neden olabilen gizemli yatırımcının şirketlere kredi sağlayan, devlet destekli Çin Menkul Kıymetler Finansman Şirketi (China Securities Finance Corporation, CSF) olduğu ortaya çıktı.

Yüzlerce Çinli şirketin yıl sonu raporlarında ismi geçen CSF, 2015 yazında  Çinli otoritelerden 480 milyar dolarlık destek almıştı. Şirket, 600 şirket arasındaki en büyük 10 hissedardan biri. Bankalar ve kamu işletmeleri gibi şirketlerle çalışan CSF, piyasada etkisi zayıf olan küçük hisselerle ilgilenmiyor.

HÜKÜMETİN DOLAYLI HİSSE ALIM ARACI

Bloomberg’e konuşan Hong Kong’taki Pictet Varlık Yönetimi firması yöneticilerinden Pauline Dan’e göre hükümet bu yolla, CSF’yi aracı olarak kullanarak dolaylı yoldan hisse satın alıyor ve yıl sonu raporlarında direkt olarak çıkmıyor.

Disiplinli bir yatırımcı olan CSF, ortalama kârlılık üzerindeki firmaları tercih ediyor ve herhangi bir firmadaki hissesini yüzde 3’le sınırlandırıyor.

CSF’nin piyasadaki itici gücü düşünüldüğünde şirketin hangi hisseye yöneleceği her zaman yerel yatırımcının odağında oluyor. Ayı traderler da yatırım kararlarını, Çin piyasasının geçtiğimiz yaz 5 trilyon dolarlık kayıp yaşamasının ardından hisseleri desteklemek için devletin en önemli aracı olan CSF’ye paralel olarak alıyor.

Hong Kong’taki Partners Capital Genel Müdürü Ronald Wan, yatırımcıların yakından takip ettiği CSF’nin iki görevi olduğunu söylüyor: Piyasayı desteklemek ve kâr etmek.

PİYASANIN İKİ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE KAZANÇ

CSF’nin en büyük 100 hissesinin yüzde 80’ini kamu işletmeleri oluşturuyor. Bu işletmeler arasında yüksek hızlı tren üreticisi CRRC Corp. da var. Gösterge faizlerinde ağırlığı olan finansal şirketler de CSF’nin portföyünde.  Çin Endüstri ve Ticaret Bankası ile Çin Tarım Bankası CSF’nin en büyük 10 pozisyonu içerisinde yer alıyor.

Stratejisini sessiz bir şekilde yürüten CSF’nin en önemli 100 hissesi toplam portföyün yüzde 70’ini oluşturuyor ve getirisi yüzde 15’i buluyor. Bu, toplam piyasanın iki katı anlamına geliyor.

CSF, GÖRMEZDEN GELİNEMEYECEK KADAR BÜYÜK

CSF’ye ait birçok detay Çin medyasında da yer almaya başladı.

Geçtiğimiz yıl hükümetin websitesini bir süreliğine kapattığı 21st Century Business Herald’ın haberine göre firmalara büyük şirketlerden hisse almaları için kredi vermek amacıyla kurulan  CSF, 2015’Te kazancını ikiye katladı.

China Business Newsweek’in bu hafta içerisinde yayınlanan haberine göre ise CSF, bazı hisselerini verilen kredilerin kısmi geri ödemesi kapsamında diğer kamu işletmelerine aktarıyor.

Bazı analistlere göre CSF, görmezden gelinemeyecek kadar büyük. Şirket, finansal verilerini yayınlamamış olsa da Bloomberg’in ulaştığı kaynaklara göre şirket, temmuz ve ağustos aylarında 5 trilyon yuanlık bir fona sahipti.

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?