Çin`de sanayi üretimi ve yatırımlar yavaşladı

Çin`de sanayi üretimi Nisan`da ve sabit sermaye yatırımları yılın ilk dört ayında yavaşladı.

15.05.2017 Cuma 07:42

Güncelleme : 15.05.2017 Cuma 11:43

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin Nisan ayında, otoritelerin endişe verici seviyelere çıktığı düşünülen finansal kadıraç için önlem almaları ile birlikte vites küçülttü.

Çin'in sanayi üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin yüzde 7 artması bekleniyordu. Sanayi üretimi Mart ayında yüzde 7.6 artmıştı.

Perakende satışlar aynı dönemde, yüzde 10.8 artması beklenirken yüzde 10.7 artış gösterdi. Bu veri önceki ay yüzde 10.9 artmıştı.

Kırsal kesim hariç sabit sermaye yatırımları yılın ilk dört ayında yüzde 8.9 arttı. Bu verinin yüzde 9.1 artması bekleniyordu. Yatırımlar önceki dönemde yüzde 9.2 artış göstermişti.

Çin'de ilk çeyrekteki güçlü performansın ardından büyüme ivmesi, politika yapıcıların gölge kredileri ve kaldıracı durdurmaya yönelik kısıtlamalara getirmesi ile birlikte yumuşadı. Hisse senedi ve kredi piyasaları otoritelerin bu tedbirlerinden dolayı sert satışlarla karşılaşırken, ekonominin temel göstergeleri, reflasyonun şirket karlarını güçlendirmesi ve dış talebinin küresel büyümedeki hızlanmadan destek alması ile birlikte gücünü sürdürüyor.

Hong Kong'da Macquarie Securities Ltd. Çin ekonomisi başkanı Larry Hu, "Tüm veriler bize aynı mesajı gönderiyor: Ekonomi Nisan ayında kayda değer bir şekilde yavaşladı," dedi ve "Ancak büyümenin halen iyi olduğu dikkate alındığında, ikinci çeyrekte, politika yapıcılar halen finansal riskin azaltılmasına odaklanacak" şeklinde görüş bildirdi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak