`Çin`de `servet etkisi` mütevazı olacak`

S&P Asya Pasifik Başanalisti Gruenwald "Çin hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin reel ekonomiye yayılması, varlık fiyatlarındaki değişikliğin yatırım ve harcamalara yansımasına (servet etkisi) bağlı" dedi.

23.07.2015 Cuma 11:16

Güncelleme : 23.07.2015 Cuma 11:56

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Asya Pasifik Başanalisti Paul Gruenwald, Çin hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin reel ekonomiye yayılmasının, servet etkisine bağlı olduğunu belirterek, "Biz servet etkisinin birkaç sebepten dolayı Çin'de mütevazı olacağı görüşündeyiz" dedi.

Çin hisse senedi piyasasında geçen yılın haziran ayından bu yana geçen bir yıllık süreçte yaşanan hızlı yükseliş, geçen ay yerini düşüşe bırakmış ve bir aylık süreçte yüzde 28'e varan gerileme görülmüştü.

Çin borsasındaki düşüş nedeniyle piyasa değerindeki toplam kaybın 4 trilyon dolara yaklaştığı belirtilirken, bu düşüşün büyümeye yönelik endişelerin devam ettiği ülkede reel ekonomiye etkileri tartışılıyor.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan S&P'nin Asya Pasifik Başanalisti Paul Gruenwald, Çin'deki yavaşlamanın finansal piyasalarda gündemin üst sıralarında kalmayı sürdürdüğünü belirterek, emlak piyasasındaki düzeltme sürecinin devam etmesiyle ülkede büyümenin yetkililerin yüzde 7,5'lik hedefinin altında seyrettiğini anımsattı.

Gruenwald, hükümetin piyasa odaklı sonuçlara yoğunlaşarak daha güçlü ve doğrudan politikalarla müdahale etmesinin, aşağı yönlü riskleri içeren senaryonun gerçekleşme olasılığını düşürdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çin emlak piyasasındaki düzeltme, bölgenin ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. Bununla birlikte büyümeye yön veren ihracat ve harcamaların zayıf olması da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor. Bizim temel senaryomuza göre, Asya Pasifik'te 2015-2017 yılları boyunca yaklaşık yüzde 5,5'lik büyüme göreceğiz. Bununla birlikte gelişen Asya ülkeleri, Japonya ve Avustralya gibi gelişmiş ekonomilerden daha hızlı büyüyecek."

Gruenwald, Çin hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin reel ekonomiye yayılmasının, varlık fiyatlarındaki değişikliğin yatırım ve harcamalara yansımasına (servet etkisi) bağlı olduğunu dile getirerek, bunun da yatırım ve harcamaların aksine gelirle ilişkisi bulunduğuna işaret etti.

Verilerin, servet etkisinin Asya çapında zayıflama eğilimine olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Gruenwald, "Biz bu servet etkisinin birkaç sebepten dolayı Çin'de mütevazı olacağı görüşündeyiz" dedi.

Gruenwald, hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin çok aşırı olmasına karşın, piyasanın hala 2014'ün 3. çeyreğine kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha yukarıda bulunduğuna dikkati çekerek, bu durumun yatırımcıların çok fazla para kaybetmediği anlamına gelmediğini, ancak toplam hisse senedi bazlı varlıkların hala yüksek seviyede olduğunu vurguladı.

Borsadaki geçen yılın son çeyreğinden bu yılın ikinci çeyreğine kadar olan hızlı yükselişin, ekonomik gidişatla uyumlu olmadığına işaret eden Gruenwald, "Bu nedenle de hisse senedi piyasasındaki son düzeltme gerekliydi. Bu doğrultuda yetkililerin rolü, nispeten daha sorunsuz işlem ve bol likiditeyle piyasa fonksiyonlarının sistemli bir şekilde oluşmasını garanti altına almak olmalıdır. Piyasada dengelenme ihtiyacı doğmasından bu yana piyasa seviyesini desteklemeye çalışmak bize iyi bir fikir gibi gelmiyor" diye konuştu.

Çin için bu yıla ilişkin büyüme beklentilerini yüzde 6,8 düzeyinde koruduklarını aktaran Gruenwald, büyüme üzerindeki risklerin ise aşağı yönlü olduğunu dile getirdi.

Gruenwald, ekonomi ve hisse senedi piyasasında yaşanan son gelişmelerin ülkenin kredi notunu etkileyip etkilemediğine ilişkin bir soru üzerine, S&P olarak Çin'in "AA-" düzeyinde bulunan kredi notunu düzenli bir şekilde izlediklerini söyledi.

Çin hükümetinin reform ajandası, büyüme beklentisi ve güçlü dış rakamlarının ülkenin kredi notunu destekleyen unsurlar olduğunu bildiren Gruenwald, bu güçlü yanların yanı sıra, benzer nota sahip ülkelere kıyasla daha zayıf düşük ortalama gelir, daha az şeffaflık ve bilgi akışındaki kısıtlamalar gibi faktörlerin de bulunduğunu kaydetti.

Gruenwald, ekonomide olası bir sert iniş yaşanmasının mali riskleri açığa çıkarabileceği uyarısında bulunarak, "Böyle bir durumda kredi notunu düşürebiliriz. Ayrıca, eğer politika yapıcılar ekonomik şokları hafifletmek için hızlı kredi büyümesine başvururlarsa da notta indirim yapabiliriz. Çünkü bu gibi senaryolar finansal sektörde istikrar riskini artırabilir ve ekonomide keskin bir düzeltmeye yol açabilir" değerlendirmelerini yaptı.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı