Çin`deki düzeltme, finansal kriz değil

Şanghay hisselerindeki volatilite, diğer önemli piyasalardaki satış dalgalarına göre daha düşük.

27.08.2015 Cuma 08:58

Güncelleme : 27.08.2015 Cuma 09:58

Çin hisse senedi piyasasındaki gerilemede 5 trilyon dolatın sadece iki ay içerisindeki kaybedilmesi kötü. Ancak fiyat dalgalanmalarının yoğunluğu ile ölçülen satış dalgası, hala geçmişteki piyasa erimelerinden ayrışmıyor.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Çin şu an Yunanistan’ın ardından dünyanın en volatil hisse senetlerine sahip. Ancak dalgalanmalar, 6 finansal kargaşa piyasası ortalamasının yüzde 30 altında. Bunlara 1929 yılında ABD’de yaşanan, 1990’ların başında Japonya’da görülen ve 1997’de Tayland’da yaşanan piyasa erimeleri dahil. Şanghay Bileşik Endeksi’nde şimdiye kadar görülen yüzde 43’lük gerileme, 2000’de dot-com balonunun patlamasında yaşanan yüzde 78’lik düşüşe kıyasla ılımlı görünüyor. Rusya piyasası da 1998’deki temerrüdün ardından yüzde 84 gerilemişti.

Piyasadaki düşüşler, Almanya ve İtalya’nın birleşik ekonomik üretimine denk bir varlık kaybı getirdi ve hükümeti daha önce görülmemiş müdahaleler yapmaya sevk etti. Ancak düşüşün diğer küresel ekonomik felaketler kadar ciddi olması düşük bir ihtimal. Geçmişteki hisse senedi çalkantıları bankacılık krizi ve borç temerrütlerinden kaynaklanmıştı. Çin’deki hisse senedi düşüşü genel olarak yüzde 150’lik bir yükseliş ardından değerlemelere gelen bir fiyat düzenlenmesi olarak karşımıza çıkıyor.

ABD Hazinesi’nin eski Çin uzmanlarından David Loevinger, “En büyük ayırım, Çin’dekinin bir piyasa düzeltmesi olması ancak bir finansal kriz olmaması” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak