Çin`den ithalat çelik sektörünü zorluyor

TÇÜD Genel Sekreteri Yayan "Çin, devlet desteğinden yararlanarak maliyetlerin altında fiyatlarla dünya çelik piyasalarını işgal etti" dedi.

18.12.2015 Cuma 12:13

Güncelleme : 18.12.2015 Cuma 13:33

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Çin'in, devlet desteğinden yararlanarak maliyetlerin altında fiyatlarla dünya çelik piyasalarını adeta işgal ettiğini, Türkiye'nin de Çin ürünlerinin istilasına uğradığını ifade ederek, yerli üreticiyi koruyacak önlemlerin alınmasını istedi.

Dünyanın en fazla çelik üreten ilk 10 ülkesi arasında yer alan Türkiye'de girdi maliyetlerinin yüksekliği ve buna bağlı olarak başta Çin kaynaklı ithalatın sürekli artış göstermesi yerli üreticinin sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Söz konusu gelişmelerin etkisiyle 2013'ten itibaren üretim sürekli daralırken, ithal ürünle rekabette zorlanan kimi firmalar işçi çıkartma ya da üretimi durdurma yoluna gitti. Son olarak İskenderun'da faaliyet gösteren Nursan Çelik'in üretime ara vermesi sektörün yaşadığı sıkıntıları yeniden gündeme getirdi.

TÇÜD Genel Sekreteri Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in devlet desteğinden yararlanarak maliyetlerin altında fiyatlarla dünya çelik piyasalarını adeta "işgal ettiğini" söyledi.

Söz konusu etkinin Türkiye için de geçerli olduğunu dile getiren Yayan, "Bu durum yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Bu zamana kadar hükümetin bu duruma müdahalesi sınırlı kaldı. Dünya tedbir aldıkça, diğer piyasalardan çıkmak durumunda kalan Çin, Türk çelik piyasasına yöneldi ve Türkiye, Çin ürünlerinin istilasına uğradı" diye konuştu.

ABD ve Kanada gibi ülkelerin yaptığı gibi yerli üreticiyi koruyacak önlemlerin hemen alınması gerektiğinin altını çizen Yayan, ithalat artışı ve girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi sıkıntılara karşı bu zamana kadar kayıtsız kalındığını savundu. Yayan, sorunun çözümü noktasında önerilerini de paylaşarak, "Bunun üç ayağı var: Gümrük vergilerinin artırılması, dahilde işleme rejiminin gözden geçirilmesi ve yurda kalitesiz ürün girişinin engellenmesi. Türkiye, birçok ülke tarafından kalitesiz ürün cenneti gibi algılanıyor" dedi.

Çelik sektörünün yaşadığı sıkıntıların yeni olmamasına karşın, sektörün bunları aşabilecek güçte olduğunu ifade eden Yayan, sorunların çözülmemesi halinde firmaların yaşadıkları sıkıntıların süreceğine dikkati çekti.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak