Çinli liderler büyümeyi canlandırmak istiyor

Çinli liderler, Çin Merkez Bankası`nı büyümeye yönelik kamu programlarına dolaylı destek vermeye yöneltiyor.

10.08.2015 Cuma 11:53

Güncelleme : 10.08.2015 Cuma 12:05

Çinli liderler, diğer önemli merkez banklarının parasal genişleme (QE) politikalarına uyum sağlama çabası ile birlikte, büyümeyi canlandırmayı amaçlayan hükümet programlarını desteklemek için, artan bir şekilde merkez bankasına bel bağlıyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), projelere doğrudan destek sağlamak yerine, kamu destekli programları finanse etmek için politika bankaları olarak bilinen devlet bankalarına fon aktarıyor. Sendelemekte olan hisse senedi piyasasını desteklemek için hisse senedi almak yerine, PBOC fiyatlara istikrar kazandırmayı amaçlayan kamu fonuna yardım sağlıyor. Ayrıca, piyasadan yerel yönetim tahvilleri almak yerine, PBOC, bu gibi tahvilleri teminat olarak kabul ediyor ve bankaları bu tahvilleri almaya teşvik ediyor.

Modern zamanlarda ilk olarak 10 yıl kadar önce Japonya tarafından başlatılan ve ABD ve Japonya tarafından da uygulamaya koyulan para politikası aracı QE, Başbakan Li Keqiang'ın diğer bir sert borç artışı riskini getirebilecek safkan bir parasal genişlemeye gitmeksizin ekonomik yavaşlamayı durdurmaya çalışması ile birlikte, Çin'de yansımasını buluyor. Çin resmi kaynaklar Fed türü bir QE'ye kesin bir şekilde "hayır" derken, PBOC bilançosunu, teşvikleri reel ekonomiye yönlendirmek için, bir çek defterinden ziyade bir dayanak olarak kullanıyor.

Hong Kong'da Mizuho Securities Asia Ltd. şef Asya ekonomisti Shen Jianguang, "Bu Çin tipi parasal genişleme," dedi ve "Ancak doğrudan bir merkez bankası varlık alım planı değil. Çin'in gevşemesi, ABD ve Japonya'ya göre dolaylı ve daha kurnazca" şeklinde görüş bildirdi.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı