Citigroup sanayi metali tahminlerini düşürdü

Citigroup, Çin büyümesindeki yavaşlamanın etkisi ile sanayi metalleri için fiyat tahminlerini düşürdü.

13.04.2015 Cuma 10:59

Güncelleme : 13.04.2015 Cuma 12:06

Citigroup Inc., dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’de ekonomik büyümenin yavaşladığı sinyalleri ile birlikte sanayi metalleri fiyat beklentilerini düşürdü.


Banka, 2015 için nikel tahminini yüzde 21 ve 2016 için yüzde 15 oranında düşürdü. Banka 2015 ve 2016 yılları için olan bakır, alüminyum, çinko, kurşun ve kalay tahminleri de ayrıca indirdi. Bankaya göre demir cevheri fiyatının 2020 yılına kadar 30 dolar seviyelerine kadar gerileyecek.


Emtia fiyatları, petrolün 2009’dan bu yana en zayıf seviyeye gerilemesi ile birlikte geçtiğimiz ay 12 yılın en düşük seviyesine indi. Küresel emtia arzı, 10 yıl süren boğa piyasasının çiftçileri, madencileri ve sondaj şirketlerini üretimi artırmaya teşvik etmesinin ardından yükseliş gösterdi.

Dünyanın en büyük metal ve enerji tüketicisi Çin’de büyüme yavaşladı. Çin, geçtiğimiz yıl 1990’dan bu yana en yavaş büyümeyi kaydetti.


Citigroup analistleri Pazartes günü yayımladıklar raporda, “Küresel ekonomik büyümenin sönük olması ve yatırımların desteklemesi ile birlikte çoğu emtia arzında artış görülmesi, genel olarak piyasaları yumuşak tutacaktır.

Yatırımlardaki artış geçtiğimiz 10 yıllık dönemdeki yüksek fiyatların bir sonucudur. Düşük fiyatlardan gelişmekte olan piyasalara göre çok daha fazla fayda sağlayan gelişmiş ekonomilerde talep ivmelenebilir. Ancak kısa vadede özellikle Çin ve gelişmekte olan ekonomilerde büyüme engellerle karşılaşabilir” değerlendirmelerinde bulundular.


Bankaya göre nikel, bu yıl ton başına ortalama 15,555 dolar seviyesinde olacak. Önceki beklenti 19,750 dolar seviyesindeydi. Nikel 2016’da ise 21,375 dolar gerileyebilir.

Banka 2015 için kurşun tahminin yüzde 10, kalay tahminini yüzde 9.1 ve bakır tahmini yüzde 4.6 indirdi. Bankaya göre demir cevheri bu yıl ton başına ortalama 45 dolar olacak, gelecek yıl ise 40 dolara gerileyecek.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma