`Çoğu kişi olası toparlanma hızı konusunda kötümser`

ABD Merkez Bankası (Fed), yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kapanan işletmelerin yeniden açılmasıyla genel ekonomik faaliyetin toparlanacağına dair umut olmasına rağmen görünümün son derece belirsiz ve toparlanma hızına ilişkin kötümserliğin etkili olduğunu bildirdi.

28.05.2020 Cuma 08:56

Güncelleme : 28.05.2020 Cuma 12:48

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin  yer aldığı "Bej Kitap" raporunun Mayıs 2020 sayısını yayımladı.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, "Kovid-19  salgınıyla ilgili aksamaların bir yansıması olarak ekonomik faaliyet tüm  bölgelerde azaldı, birçoğunda keskin bir düşüş gösterdi." değerlendirmesinde  bulunuldu.

Raporda, perakende firmalarının zorunlu olarak kapanmasıyla tüketici  harcamalarının daha da düştüğü belirtilerek, ekonomik faaliyetteki düşüşün  seyahat ve turizmdeki azalmayla özellikle dinlenme ve konaklama sektöründe ağır  bir şekilde hissedildiği vurgulandı.

OTOMOTİV, HAVACILIK VE ENERJİDE ÜRETİM ZAYIFLADI

Bölgelerin çoğunda imalat sektöründe keskin düşüşler yaşandığına  dikkat çekilen raporda, otomotiv, havacılık ve enerji ile ilgili tesislerde  üretimin zayıfladığı aktarıldı.

Raporda, otomobil ve konut satışlarının azaldığına işaret edilerek,  birçok bölgede yeni projelerin hayata geçirilememesinden dolayı müteahhitlik  faaliyetinin de düştüğü bildirildi.

Tarımsal koşulların da kötüleştiğinin belirtildiği raporda, Maaş  Koruma Programı kredilerine yönelik güçlü bir talep olduğu kaydedildi.

Raporda, "Birçok kişi işletmelerin yeniden açılmasıyla genel  faaliyetin toparlanacağına dair umutlu olduklarını belirtse de görünüm son derece  belirsiz ve çoğu kişi olası toparlanma hızı konusunda kötümser." ifadesi  kullanıldı.

İSTİHDAM AZALIŞI DEVAM ETTİ

Sosyal mesafe önlemleri ve işletmelerin kapanmasıyla istihdamın da tüm  bölgelerde azalmaya devam ettiği vurgulanan raporda, Maaş Koruma Programı  kredileriyle birçok işletmede işten çıkarmaların önüne geçildiği ancak perakende  ile dinlenme ve konaklama sektörlerinde istihdamın sert düşüşünü sürdürdüğü  kaydedildi.

Raporda, "Kişiler, sağlıkla ilgili endişeler, çocuk bakımına sınırlı  erişim ve cömert işsizlik sigortası ödemeleri dahil olmak üzere çalışanları işe  geri getirmekte zorluk yaşandığını belirtti." değerlendirmesi yer aldı.

Fed'in raporunda, tedarik zincirindeki aksamalar ve güçlü talebin,  market ürünlerinin fiyatlarında yükselişe neden olduğu aktarıldı.

Bej Kitap'taki analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından dikkate alınıyor. FOMC'nin gelecek  toplantısının 9-10 Haziran'da yapılması planlanıyor.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma